Световните серии на ФИМ MiniGP стартират със 7 шампионата

Световните серии MiniGP на ФИМ за 2021 г- започват. Целта на новите серии за най-малките, е да обединят и стандартизират MiniGP състезания от цял ​​свят под един чадър. Тона е най-новият път към MotoGP. Сериите  ще създадат еднаква платформа за младите ездачи по целия свят и да повиши техните умения и възможности.

Националните федерации и CONU (континентални съюзи) от цял ​​свят кандидатстват за участие в новата серия. Първите седем шампионата, които ще бъдат включени, вече са ясни: Франция, Италия, Малайзия, Холандия, Северна Америка, Испания и Великобритания. Седемте са първите, които получиха одобрението.

Всички млади пилоти ще се състезават със 160-кубикови машини Ohvale GP-0, официалният и единствен мотоциклет от проекта на ФИМ MiniGP World Series.

Във Франция серията ще се казва Mini GP France. Състезанията започват в края на май в Льо Кастеле, а календарът се състои от четири кръга. Другите стартове са Айкес Вив, Фонтене Льо Комт и Алея.

Серията MiniGP в Италия е CIV Junior и ще бъде първата, която ще започне със състезание на 25 април. Планирани са пет кръга за италианските серии, включително две посещения в Модена.  Шампионатът започва в Маджионе за 18-те състезатели в списъка за 2021 година.

В Малайзия серията MiniGP ще започне на Сепанг през юни и ще се продължи до септември. Планирани са четири кръга на четири различни писти и вече има потвърждение за участие на 15 състезатели.

Серията MiniGP на Нидерландия ще започне във Велдховен в края на май. Ще има кръг в Асен, последван от посещение в Лелистад и легендарната Спа-Франкоршамп.

Северна Америка също ще има континентална серия. Тя започва през юни, на пистата Роуд Америка, а после състезанията са на Райдж Моторспортс Парк, Пътсбърг Интернешънъл Рийс Комплекс и Барбър Моторспорт Парк в СЩ. Но Купата е първото приложение на CONU, което е одобрено и е отворено за континента.

В Испания серията започва на пистата Котар, Бургос на 5 и 6 юни. Повече от 20 състезатели ще се борят в четири кръга през 2021 г.

Във Великобритания календарът на сериите MiniGP UK ще бъде в 5 кръга в Обединеното кралство. В списъка са над 15 състезатели, които ще карат на Тръкстън, Донингтън, Кадуел, Снетертън и Силвърстоун. Първият старт е в края от юли.

ФИМ и Dorna Sports са получили допълнителни заявления от други федерации и CONU. Включването им ще бъде обявено до 30 април. Инак крайният срок за федерации и CONU да подадат заявления за участие в новата световна серия е днес, 23 април.