Световна премиера нз концептуалния ID. 2all – електрически модел на Volkswagen с цена под 25 000 eвро

Volkswagen отваря следващата страница в успешната история на моделите на марката в компактния клас и представя нейното продължение в епохата на електрическата мобилност с премиерата на концептуалния ID. 2all  – предвестник на изцяло новия бъдещ електрически модел на Volkswagen, който ще се предлага на цена под 25 000 евро. Ключовите му параметри в момента могат да се обобщят така – предно предаване, автономен пробег до 450 км, първокласни технологични функции като Travel Assist, IQ.LIGHT и Electric Vehicle Route Planner и не на последно място – нова линия в дизайна на Volkswagen. Серийната версия ще използва технологичната платформа MEB Entry и ще бъде един от десетте нови електрически модела, които Volkswagen ще пусне на пазара в периода до 2026 г.

Томас Шефер, главен изпълнителен директор на Volkswagen Леки автомобили, сподели: „Процесът на трансформация на компанията е бърз и фундаментален, като крайната цел е да превърнем Volkswagen в наистина обичана марка, в истински „Love Brand”. ID. 2all показва много ясно посоката, която следваме. Искаме да бъдем близо до нашите клиенти и да им предложим съчетание от върхови технологии и фантастичен дизайн. В момента извършваме трансформацията с ускорени темпове, за да осигурим достъп до електрическа мобилност за възможно най-широк кръг потребители.“

Volkswagen ще представи официално серийната версия на ID. 2all за европейските пазари през 2025 година, като целта е моделът да се предлага на базова цена под 25 000 евро.

Имелда Лабе, член на Управителния съвет на марката, отговарящ за продажбите, маркетинга и следпродажбеното обслужване, отбеляза – „Искаме да пренесем традиционните, добре познати на всички качества и предимства на марката Volkswagen в новия свят на електрическата мобилност, предлагайки висококачествени материали и изпълнение, високотехнологичен софтуер и дигитални услуги с реална добавена стойност за всеки потребител. Основният ни фокус във всички случаи ще бъде поставен върху удоволетворяването на нуждите и изискванията на нашите клиенти.“

Развойният процес на ID. 2all е разгърнат на основата на последния еволюционен етап от развитието на модулната платформата за модели с електрическо задвижване MEB (Modulare E-Antriebsbaukasten).

Членът на Управителния съвет на Volkswagen, отговарящ за технологичното  развитие Кай Грюниц отбеляза –  „ID. 2all ще бъде първият базиран на платформата MEB модел с предно предаване. При неговата разработка  ние ползваме прдимствата на изключителната гъвкавост на тази модулна конструктивна архитектура и сме убедени, че ще повишим значително днешните стандарти по отношение на технологичното ниво и ежедневната практичност с платформата MEB Entry.“

Благодарение на възможностите на усъвършенстваната платформа MEB Entry, ID. 2all разполага с изключително ефективно задвижване, акумулаторна батерия и технология за зареждане. Мощният електродвигател със 166 кВт/226 к.с. гарантира отлична динамика, а прогнозата за автономния пробег е до 450 километра според изискванията на WLTP.

При новия модел Volkswagen отново поставя по-сериозен акцент върху дизайна. Според главния дизайнер на Volkswagen Леки автомобили Андреас Минд, „ID. 2all отразява новата линия в дизайна на Volkswagen, чиито изразни средства се градят на три основни принципа – стабилност, симпатия и ентусиазъм.“

Външният дизайн – приветлива физиономия, много динамично излъчване и ново, емблематично оформление на задните колони

Един от елементите на тази нова линия в дизайна е оформлението на задните колони на покрива, чиито емблематични контури датират още от първото поколение на Golf. Новият ID. 2all е първият модел на Volkswagen с нова интерпретация на този изключително характерен за марката елемент. Сред другите акценти в дизайна на концептуалния модел са пропорциите на каросерията с ярко присъствие и мощна осанка, приветливата физиономия в предната част, както и порядъчните дози динамика и неподвластна на времето елегантност.

Вътрешният дизайн – просторна, висококачествена атмосфера с ясно и логично управление на функциите

Интериорът също се отличава с изчистен дизайн и високо качество на изпълнението и материалите, ясно и логично управление на функциите на инфортейнмънт системата с класически регулатор на силата на звука и отделен блок прибори за настройка на климатичната инсталация. Багажното пространство на свой ред предлага впечатляващ обем между 490 и 1330 литра – стойности, които надхвърлят възможностите на по-високите автомобилни класове.

Електрическата офанзива се ускорява – до 2026 година ще бъдат представени десет нови модела

Бъдещата серийна версия на ID. 2all ще бъде един от десетте нови електрически модела, които Volkswagen ще представи на пазара в периода до 2026 година. Само през тази година своите пазарни премиери ще отбележат новият ID.32, ID. Buzz с дълго междуосие3 и ID.74. През 2026 година те ще бъдат последвани от компактен електрически SUV модел, а въпреки сериозността на това предизвикателство, специалистите на Volkswagen продължават своята работа и върху нов електромобил с цена под 20 000 евро. По този начин Volkswagen ще може да предложи на своите клиенти най-богатата в сравнение с основните си конкуренти гама от електрически превозни средства и да постигне дял на електромобилите в Европа от 80%. Досегашната прогноза на Volkswagen Леки автомобили предвиждаше постигане на дял от 70%.