Световна премиера на шампиона по енергийна ефективност Volkswagen ID.7 с автономен пробег до 700 km (WLTP)

Volkswagen представя новия ID.7 – първият глобален електрически модел на марката в горния сегмент на средния клас. Съчетанието от автономен пробег до 700 километра (според изискванията на WLTP), превъзходните характеристики на задвижването, просторният интериор и първокласните технологични решения превръщат ID.7 в удобен седан за пътуване на дълги разстояния и разкриват нов пазарен сегмент за моделната фамилия ID. Дългият почти пет метра нов модел предлага и  подобрена, фокусирана върху потребителя концепция за управление на функциите, както и високо качество на изпълнението и външния вид. Премиерата на новия ID.7 на пазарите в Европа и Китай е планирано за тази година, а от 2024 година моделът ще се предлага и в Северна Америка.

Томас Шефер, главен изпълнителен директор на Volkswagen Леки автомобили, сподели – „С ID.7 правим следващата стъпка в нашата електрическа пазарна офанзива – новият седан предлага изключително високо ниво на комфорт и голям автономен пробег. Още към 2026 година ние ще бъдем в състояние да предложим най-богатата гама от модели с електрическо задвижване сред всички европейски автомобилни производители – от базовия модел за по-малко от 25 000 евро до ID.7 в качеството му на новия топмодел в моделната фамилия ID. Крайната ни цел е към 2030 да постигнем 80% дял на електромобилите в европейските продажби и от 2033 година Volkswagen да премине изцяло към производство на електрически автомобили в Европа.”

Кай Грюниц, отговорният за развойната дейност член на управителния съвет на марката Volkswagen, заяви – „ID.7 демонстрира нови стандарти по отношение на енергийната ефективност на основата на богатите технологични възможности, които предоставя MEB – нашата модулна платформа за модели с електрическо задвижване. Постигането на целта за автономен пробег до 700 километра според изискванията на WLTP е възможно благодарение на много добрите аеродинамични показатели и значително повишената ефективност в областта на задвижването и термомениджмънта при новия модел.“

ID.7 е първият модел на платформата MEB с високоефективно задвижване от изцяло ново поколение. Новият седан използва най-мощния и с най-висок въртящ момент електродвигател, прилаган в моделната фамилия Volkswagen ID. до момента. Силовият агрегат с вътрешнофирмено обозначение APP550 и максимална мощност 210 кВт (286 к.с.) ще се използва във всички варианти на новия ID.7 независимо от избрания размер на акумулаторната батерия. Той е разработен съвместно с Volkswagen Group Components в Касел и се произвежда  в завода на компанията в  германския град.

Новата система за електрическо задвижване е оптимизирана с особен фокус върху повишаването на енргийната ефективност и понижаването на разхода на електроенергия, като в зависимост от вида на акумулаторната батерия се предвижда постигането на автономен пробег (WLTP) до 700 километра и зареждане с мощност до около 200 кВт. По този начин ID.7 демонстрира своите изключителни възможности за преодоляване на дълги разстояния в услуга и удобство на частните клиенти и потребителите на фирмени автопаркове, които пътуват много.

Каросерията на ID.7 с дължина от почти пет метра е проектирана при стриктно спазване на аеродинамичните принципи и изискването за минимално въздушно съпротивление. Линията на покрива се спуска елегантно назад в стил спортно купе и в зависимост от нивото на оборудване на автомобила допринася за постигането на отличен аеродинамичен коефициент от около 0,23. Дългото междуосие и късите надвеси на каросерията на свой ред са важни предпоставки за постигането на изключително обширно вътрешно пространство и високо ниво на комфорт за всички пътници.

Първият модел на Volkswagen с нова концепция на показанията и управлението на функциите, както и с изключителни възможности за оборудване

Новият ID.7 е първият модел на марката, при който е внедрена новата концепция на показанията и управлението на функциите на арматурното табло. С тази своя стъпка Volkswagen реагира на отзивите, получени от клиентите на марката с цел да подобри тяхното удобство в съответните области. Част от новата концепция са следните включени в стандартното оборудване елементи и системи:

− екран с диагонал 15-инча (38 сантиметра) на инфотейнмънт системата

− head-up дисплей с функция за добавена реалност АR (Аugmented Reality)

− нова концепция за управление на климатичната инсталация с включени в най-високото ниво от структурата на менютата на инфотейнмънт системата сензорни бутони и възможност за свободен избор на предпочитани директни бутони

− сензорен плъзгач с подсветка

Имелда Лабе, член на управителния съвет на марката, отговарящ за продажбите, маркетинга и следпродажбеното обслужване, посочи – „ID.7 е изключително важен модел за марката Volkswagen на пазарите в Европа, Китай и Северна Америка. ID.7 предлага много привлекателно съчетание от качества, което със сигурност ще предизвика положителни емоции както у съществуващите, така и у новите клиенти на марката Volkswagen по целия свят. В този върхов продукт на Volkswagen ние предлагаме първокласни технологии, които впечатляват със своята изключителност, първокласен комфорт и изключително удобство при ежедневна употреба.“

Със своите нови седалки с функция за масаж и електрохроматичната функция за затъмняване на стъкления панорамен покрив, ID.7 предлага възможности за оборудване, характерни за конкурентните модели от значително по-високите класове. Новият панорамен покрив със „смарт” стъкло например позволява плавна промяна на тоналността и съответно на светлопропускливостта чрез сензорно управление. Подобно на много други функции в ID.7, затъмняването на покрива може да се управлява и чрез гласови команди с естествени фрази посредством новия гласов асистент IDA. Като допълнителна опция клиентите за първи път в модел на Volkswagen могат да изберат предни седалки, които са изцяло нова разработка: адаптивни седалки Climatronic с функции за охлаждане или отопление, както и с много практичен режим на изсушаване. Предлага се и функция за масаж със сертификат за одобрение от независимата германска организация от медицински експерти по ортопедия AGR (Aktion Gesunder Rücken – Инициатива за подобряване здравето на гърба). Гамата от възможности за опционално оборудване се допълва от озвучителната система Harman Kardon с мощност 700W и 14 първокласни озвучителни тела, включително централен високоговорител отпред и събуфър в багажното пространство, които осигуряват впечатляващо акустично усещане в новата топлимузина на марката Volkswagen.

Усъвършенствани и водещи в класа системи за асистенция на водача

При желание на водача, функцията за автоматизирано движение „Travel Assist с данни от рояка“ може да поеме управлението и контрола на скоростта и дистанцията на новия ID.7. Инженерите на Volkswagen са разработили тази функция заедно със своите колеги от CARIAD – софтуерната компания на VW Group. ID.7 може също така да използва Travel Assist и за подпомагане на водача с асистираната смяна на лентата за движение при пътуване по многолентови  магистрални отсечки със скорост над 90 км/ч. Разбира се, водачът продължава да следи извършването на тези автоматизирани маневри, но благодарение на тях напрежението и умората при шофиране се намалява значително. Що се отнася до паркирането, новият електрически модел на Volkswagen може да извършва различни асистирани и самостоятелни маневри. Сред тях е и паркирането с функция за запаметяване5 на разстояние до 50 метра, при която водачът може да остане зад волана на ID.7 или да наблюдава маневрите по паркиране извън автомобила с помощта на смартфон приложение.

Ускоряване на електрическата пазарна офанзива – премиера на десет нови модела до 2026 година. Новият ID.7 е един от десетте нови електрически модела, които Volkswagen ще представи на пазара в периода до 2026 година. Само през 2023 година своя дебют ще отбележат новият ID.3, ID. Buzz с дълго междуосие и ID.7, а за 2026 година са планирани премиерите на електрически SUV модел в компактния клас и серийната версия на ID. 2all на цена под 25 000 евро. По този начин марката Volkswagen ще може да предложи най-богатата и разнообразна гама от електрически превозни средства в сравнение със своите конкуренти на пазара. Новият ID.7 ще се произвежда в завода на Volkswagen в Емден (Германия) за задоволяване на европейския и северноамериканския пазар, докато автомобилите ID.7, предназначени за пазара в Китай, ще бъдат местно производство.