Румен Евтимов от Перник спечели приза „Пътен полицай на годината“ 2022

Румен Евтимов от ОДМВР Перник стана „Пътен полицай на  2022 година“.  В отборната надпревара най-добри се оказаха пътните полицаи от Габрово 2022

В столицата за 28-и път се състоя конкурсът „Пътен полицай на годината“. След две години прекъсване, заради КОВИД кризата, 60 служители на МВР от 28 областни дирекции се събраха в София, за да се борят да спечелят приза. Националният конкурс „Пътен полицай на годината“ бе проведен за пръв път през есента на 1992 г. в гр. Стара Загора.

По регламент право на участие в него имат младши автоконтрольори, като всяка ОДМВР излъчва по един отбор, а дирекцията – домакин има право да сформира два. Тази година в състезанието участваха и сформирани дамски отбори. Участниците се състезаваха в дисциплините: теоретичен изпит по специализирана подготовка; оказване на първа долекарска помощ на пострадали при пътнотранспортно произшествие – теория и практика; стрелба с пистолет; майсторско управление на автомобил; майсторско управление на мотоциклет.

Събитието беше в столицата на булевард „Витоша“ – в отсечката между булевардите „Патриарх Евтимий“ и „Скобелев“. Там бяха наредени и полигоните за майсторските управления на мотоциклет и автомобил. На състезателите с автомобил мястото бе малко тесничко, не те пък показаха завидни умения. Всеки отбор участваше със собствен автомобил. Целта бе да се покаже подготовката на пътните полицаи, както и да напомни на гражданите да шофират безопасно. Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев откри състезанието. Успоредно с конкурса, за седми път се проведе и Денят за превенция на детската пътна безопасност.

Както винаги във всяка от дисциплините се изискваха много добра подготовка, майсторство, прецизност и познания.

Най-добър резултат по „Теоретична подготовка“ показа Елизар Илиев от Габрово, следван от Румен Евтимов от Перник и Деница Господинова от Русе. Същата дама, представителка на русенската областна дирекция бе най-точна в стрелбата с пистолет. На второ и трето място се класираха Марин Минков от Ямбол и Севдалин Шиков от Смолян.

В индивидуалната дисциплина „Оказване на първа долекарска помощ“ най-добре се представи Николай Стойчев от Сливен, който е един от ветераните на конкурса и много опитен мотоциклетист. След него се нареди Андрей Йорданов от ОДМВР – Габрово и Румен Евтимов от ОДМВР – Перник.

Георги Соколов от ОДМВР – Кюстендил завоюва първото място в дисциплината „Управление на автомобил“. Второто и третото място спечелиха участниците от СДВР – Андрей Йорданов и Мартин Пасков.

При мотоциклетите най-добро представяне направи Венко Велчев от Хасково. Негови подгласници станаха Румен Евтимов от Перник и Ангел Исаев от Велико Търново.

При дамите, които тази година бряха два отбора, най-добър резултат показаха представителките на ОДМВР – Русе Деница Господинова и Татяна Чобанова. Третата позиция зае Мелиса Халилова от ОДМВР – Шумен.

В отборното класиране първи станаха ОДМВР – Габрово: Елизар Илиев и Марио Марков, на второ място бяха ОДМВР – Перник: Мартин Стоянов и Румен Евтимов, а трети бяха ОДМВР – Сливен: Николай Стойчев и Галин Господинов.

От Перник е и Пътен полицай № 1 на 2022 г. – Румен Евтимов. Негови подгласници станаха двамата представители на Габрово Марио Марков  и Елизар Илиев. Личи си че те са подготвяни от няколкократния победител в конкурса Момчил Григоров.

Победителите получиха наградите си на официална церемония в столицата в присъствието на заместник-директора на ГД „Национална полиция“ старши комисар Борислав Муеров, началника на отдел пътна полиция в ГДНП комисар Димитър Мичев, председателя на СБА Емил Панчев, зам.-председателя на БЧК д-р Надежда Тодоровска, директора на ИААА Бойко Рановски, зам.-председателя на ДАБДП Мария Лазарова, както и предходни ръководители на „Пътна полиция“.