Рованпера с нов максимум на рали „Естония“

Кале Рованпера завоюва своята пета победа в седем старта от началото на сезона в Световния рали шампионат (WRC), след като спечели и рали „Естония“ с едно убийствено каране. Край Тарту финландският пилот завоюва своя трети максимум за годината, тъй като той бе най-бърз и във финалния етап, с което си заслужи и петте бонус точки.

Преди това Рованпера бе над всички 12 от първите 23 отсечки, което му осигури преднина от 38.4 секунди преди съотбиорника му в Тойота Елфин Еванс преди пауърстейджа. В Него обаче майката природа отново се намеси и в самото началото над етапа преваля, като самият дъжд не продължи дълго.

Той обаче бе достатъчен, за да позволи на Андреас Микелсен от WRC2 да запише време, което бе подобрено само от Рованпера и Еванс. Разликата между двамата пилоти на Тойота само в последните 15.95 километра бе цели 22.4 секунди и така на финала финландецът спечели с аванс от 1:00.9 минути.

В нея Есапека Лапи успя да се пребори с Адриен Фурмо за шестата позиция в крайното класиране, след като даде четвърти резултат, а пилотът на Форд бе едва 11-ти, заради проблеми със запотяването на предното стъкло на неговия автомобил. Пилотите от WRC2 Микелсен, Теему Сунинен и Емил Линхолм затвориха десетката в края на рали „Естония“.

В генералното класиране в WRC след седмия кръг за годината начело с актив от 175 точки продължава да бъде Ровапнера, който има грандиозния аванс от 83 пункта спрямо Нювил. Тройката с изоставане от 96 точки от лидера е неговият съотборник Еванс.

Сезон 2022 в Световния рали шампионат продължава с рали „Финландия“, което ще се проведе между 4 и 7 август.