Рованпера дръпна с близо минута на конкуренцията в Рали Естония

Младият финландец Кале Рованпера от тима на Toyota си осигури аванс от 50.7 секунди спрямо Крейг Брийн от Hyundai преди последния ден на Рали Естония, седми кръг за сезон 2021 в Световния рали шампионат (WRC).

Рованпера бе със само 8.5 секунди пред северноиралндецът преди днешните девет изпитания, но въпреки че спечели само първото от тях, той успя да увеличи преднината си. Цели шест поредни етапни успеха днес записа местният любимец и победител в надпреварата от преди година Отт Танак (Hyundai), който обаче няма шанс да повтори своя триумф след вчерашното си отпадане. Една победа днес записа и Тиери Нювил (Hyundai), който заема третото място в общото класиране с пасив от 1:20.9 спрямо Рованпера.

Четвъртият в подреждането Себастиен Ожие (Toyota) пък триумфира в суперспециалния етап в Тарту, с който завърши днешният ден. Пасивът на седемкратния шампион спрямо неговия млад съотборник в общото подреждане е 1:38.8. По-важното за французина е, че основният му конкурент в спора за титлата Елфин Евънс (Toyota) продължава да изпитва трудности по високоскоростните отсечки в Естония и заема петата позиция в ралито с пасив от 23.4 секунди спрямо него.

Рали Естония завършва днес с нови шест изпитания с обща дължина от 52.1 километра. Първата отсечка за деня стартира в 7:21 часа българско време, а финалната, в която ще се раздадат и бонус точките на най-бързите петима в нея е предвидена за 14:18 часа.