Републиканските шампионати по мотоциклетизъм стартират през април

Над 30 състезания в различните Републикански шампионати ще организира Българската федерация по мотоциклетизъм през юбилейната 2024 година. Одобреният от Управителния съвет спортен календар не е окончателен и са възможни промени съгласно обстоятелствата. 8 ще са кръговете в мотокроса през годината, като надпреварите ше стартират на 20 и 21 април с „Grand prix България“ на мотополигон „Горна Росица“, който ще бъде и кръг от Европейския шампионат в ЕМХ65 и ЕМХ85. Следват стартовете на мотополигоните „Козар Белене“, отново на мотополигон „Горна Росица“, на мотополигон „Докса баир“ (заедно с Балкански шампионат), на мотополигон „М6 Перник“, на мотополигон „Ридо“, на мотополигон „Горна Росица“ и на мотополигон „Айтос“.

6 (два от тях с нови домакини) ще са кръговете в Републиканския шампионат БГ-Х ЕНДУРО, като стартът ще е на 13 и 14 април с „Хард Ендуро Стара Загора“. Следват състезанията „Хард Ендуро Корница“, „Enduro-X Alba Damascena“, Хард Ендуро Варна,  „Хард Ендуро Ботевград“ (заедно с Балкански шампионат) и „Хард Ендуро Кирково“. В края на февруари ще е и Националната купа СуперЕндуро Елит и Джуниър в столичната зала „Арена София“.

Шампионата в Супермото, който включва 5 кръга, трябва да стартира по програма на писта „Пауталия“ в Кюстендил, другите състезания са на летищен комплекс „Долна Митрополия“.

Пистовият ни шампионат отново ще бъде в 10 кръга, като ще стартира още в средата на април в Серес. И тази година пилотите ни ще карат 3 пъти в Гърция и два пъти край Плевен, като освен за българския шампионат, голяма част от кръговете ще са и от календара на Балканския.

4 ще са кръговете от Републиканския шампионат Драг рейсинг, като те ще започнат през май и ще приключат през октомври.

Сериозен е и календарът на международните състезания, които БФМ ще организира по време на своята 100-годишнина. На 24 февруари е Световният шампионат СуперЕндуро в „Арена София“, Севлиево ще бъде домакин на Европейския шампионат по мотокрос в класове ЕМХ65 и 85 през април, а Кортен на Балканския шампионат в същата дисциплина. Писта „Долна Митрополия“ ще бъде домакин на кръгове от Балканския Супермото шампионат, както и на шампионата на Балканите на писта. България ще организира и два кръга от Балканския ендуро шампионат – в Кърнаре и Ботевград.

Източник БФМ