Революционната технология на Volvo Cars за свързана безопасност вече предупреждава водачите за инциденти напред

Вие шофирате по криволичещ извънградски път. Невъзможно е да видите отвъд пътя пред вас. Изведнъж вашият Volvo автомобил Ви предупреждава: напред е станал инцидент. Докато спокойно намалявате скоростта и взимате следващия завой, виждате катастрофирал автомобил във Вашата лента. Благодарение на предупреждението, бяхте подготвени и имахте възможност да реагирате.

Volvo Cars въвежда още една пионерска функция за свързана безопасност: за първи път автомобилите могат да предупреждават водачите за инциденти напред директно, използвайки данни в реално време от център за управление на трафика. Тя ще бъде налична в съвместими автомобили Volvo в Европа, като се започне от Дания.

С цел да се помогне на водачите да избегнат сблъсъци и задръстванията, причинени от инцидент напред, функцията е проектирана да предупреждава незабавно водача за пътнотранспортно произшествие на няколкостотин метра пред него. Данните за местоположението се предоставят от националните пътни власти и съвместими автомобили, които споделят с останалите Volvo автомобили.

Използвайки нашата новаторска технология за свързана безопасност, нашата функция за предупреждение за инциденти напред може да помогне на водачите на Volvo да избегнат неприятни изненади, като същевременно допринася за по-безопасни пътища за всички“, казва Åsa Haglund, ръководител на Центъра за безопасност на Volvo Cars. „Благодарение на сътрудничеството ни с Датската пътна дирекция и други партньори в екосистемата „Данни за безопасност на пътя“, можем да въведем тази нова функция и да продължим лидерството си в иновациите в областта на безопасността.

Първата в индустрията технология за свързана безопасност на Volvo Cars, която беше въведена през 2016 г., използва облака на Volvo Cars, базиран на данни в реално време. Тя позволява на автомобилите Volvo да комуникират помежду си и да предупреждават водачите за близки опасни пътни условия. По същия начин водачите вече могат да бъдат предупреждавани за инциденти напред, независимо от времето на деня.

В бъдеще се планира интеграцията на повече данни за трафика, споделяни от други партньори в европейската екосистема „Данни за безопасност на пътя“, включително национални центрове за управление на трафика в други страни и автомобили от други марки.

За по-безопасни пътища, Volvo Cars призовава повече пътни власти да споделят анонимни данни за инциденти и насърчавам други производители на автомобили да се присъединят в предлагането на подобни технологии. Няма нужда да казваме, че Volvo Cars се ангажира да споделя данни за свързана безопасност, за да могат други да ги интегрират във функции за безопасност и ще продължи да го прави.

Щастливи сме, че Volvo Cars е първият автомобилен производител, започнал да използва нашия нов канал за данни за пътни произшествия в реално време“, казва Stine Bendsen, ръководител на Центъра за управление на трафика в Дания към Датската пътна дирекция. „Бързото предупреждение за инцидент напред дава на водача повече време да намали скоростта и да увеличи дистанцията до автомобила пред него. Това помага за намаляване на риска от последващи сблъсъци и защитава хората, които работят за разчистване на пътя.“

Собствениците на автомобили Volvo могат лесно да допринесат за безопасността на пътя, като изберат споделянето на данни: просто го активирайте, като използвате опцията „свързана безопасност“ на централния дисплей на вашия автомобил. След това автомобилът ще може да предупреди водача за инцидент напред, като използва аварийните светлините на таблото или на хедъп дисплея, ако е наличен. Бъдете спокойни, че с другите автомобили ще се споделя само необходимата информация, а данните ще бъдат анонимни, за да се гарантира вашата поверителност.