Рали Монца с обновен маршрут за 2022 година

За втора поредна година Монца ще приеме финалният кръг от сезона в Световния рали шампионат (WRC).

Както и през 2020 Рали Монца отново ще бъде базирано около легендарната едноименна писта и ще съдържа 16 етапа с обща дължина от 254.46 километра. Тази година обаче само половината от изпитанията ще бъдат в пределите на „Монца“, а останалата част ще бъде по планинските пътища в региона Бергамо.

Именно тези планински етапи ще сложат начало на ралито на 19 ноември, преди в следобедната част от деня да се проведат четири отсечки на „Монца“. Вторият ден от Рали Монца ще следва подобна схема, като последното изпитание в него ден ще бъде късно вечерта на фарове. Финалният ден за сезон 2021 в Световния рали шампионат ще бъде базиран изцяло в пределите на „Храма на скоростта“.

През 2020 победата в Рали Монца грабна Себастиен Ожие с Toyota, който си подсигури и своята седма титла след отпадането на Елфън Евънс в планинските етапи в съботния ден. Французинът гони своята осмо корона през тази година, като той може да си я гарантира още тази седмица ако спечели седем точки повече от Евънс в Рали Испания. Ако това не се случи то отново Рали Монца ще реши битката за титлата във WRC.

Самото рали ще се проведе в периода 19-21 ноември като тази година то заменя отмененото заради пандемията Рали Япония, което трябваше да бъде последен кръг за сезон между 12 и 14 ноември.