Рали Дакар 2024: Кинтанила печели 5-ия етап, дубъл за Honda

Пабло Кинтанила от екипа на Monster Energy Honda беше най-бързият в 5-ия специален етап. Той бе от Ал-Хофуф до Шубайтах. Пробегът бе твърде кратък – само 118 км в дюните, с много ранен старт. Пилотите обаче трябваше да покрият и 527 км пътен участък – общо 654 км към Червено море и град Шубайтах.

Има и нов лидер в общото класиране. Всъщност Рос Бранч с Hero си върна първата позиция. Причината е, че победителят от вчера – Начо Корнехо с Honda завърши 14-и, на 6:11 мин. от съотборника си. Той обаче трябваше да отваря трасето.

След Кинтанила, който се размина с победата преди два дни, бе неговият съотборник от Honda Адриен ван Беверен – само на 37 секунди. Трети стана Тоби Прайс с КТМ на 1:39 мин. Неговият сънародник от Австралия Даниел Сандърс с GasGas бе четвърти на 2:58.

Пабло Кинтанила

Пети стана Мейсън Клийн с китайския Kove на 3:01 мин. след ново отлично каране на американеца. След него, 6-и бе Рос Бранч на 3:48 мин. Това прати пилота от Ботсвана отново на лидерското място в класирането.

Тоби Прайс

Пабло Кинтанила пресече финалната линия с най-добро време и спечели седмата си етапна победа в Дакар при 12-ото му участие. Този успех идва ден след осмия триумф на неговия съотборник Начо Корнехо, това е втората поредна победа на Чили в тазгодишното издание на ралито. Корнехо също взе и етап 2, с което броят на победите на чилийците тази година стана три. Кинтанила вече се е качвал на подиума в Дакар 3 пъти – 3-ти през 2016 г., и два пъти 2-ри в Саудитска Арабия, през 2020 и 2022 г. Сега обаче изостава на повече от 21 минути от Бранч.

Самият Бранч се върна в челото, въпреки че отстъпи с 3:40 мин. днес, ботсуанецът задържа общото лидерство с 1:14 мин. пред Начо Корнехо. Чилиецът загуби повече от 4:30 мин. при отварянето на пътя, въпреки че съотборникът му от Honda Рики Брабек с се присъедини към него на трасето, за да му помага.

Лучано Бенавидес се състезаваше за подиума на първата контрола, но после изостана. Двигателят на неговата Husqvarna изгасна няколко пъти през последните 5 км. Все пак той успя да ограничи щетата и да стане 9-и, на 4:22 мин. от Кинтанила.

Адриен Ван Беверен

Адриен Ван Беверен беше най-бързият от първите девет състезатели в началото. Той спечели около минута за 40 километра от Рики Брабек, който беше втори. Куинтанила обаче бе най-бързият в първата третина от специалния етап. Така той и Ван Беверен направиха двоен успехът на Honda.

Ромен Дюмонтие, номер 1 за 2023 г. в рали 2 на W2RC, е най-бързият състезател в Дакар в този клас. Французинът пробие топ 10. Така това ще съвпадне с представянето му от миналия сезон във всеки етап от втората седмица в Празния квартал. „Дуду“, състезател по мотокрос и ендуро и специалист по пясък с множество трофеи от Le Touquet, е съвършен универсален играч. Нормандецът изглежда добре, след като одраска бедрото и левия си лакът при падане вчера. Той завърши 12-и днес.

Снимки рали Дакар