Рали Дакар 2023: Щастливците на петък 13 – Себастиен Льоб и Начо Корнехо

Празният квартал продължава да разкрива потайностите си. Това стана дори на петък 13.  Това число и този ден обаче бе късметлийски за Себастиан Льоб с BRX Hunter, който спечели пета поредна и общо шеста победа и вече е втори във временното класиране. За последно пет поредни етапни победи в Дакар при автомобилите е постигал Ари Ватанен през 1989 г. При мотоциклетистите, благодарение на техниката си, придобита в дюните на пустинята Атакама в Чили, Начо Корнехо постигна победата със своя мотор Honda.

Огромната пустиня на Празния квартал, която е домакин на повечето петролни залежи, експлоатирани в Саудитска Арабия, е специално изпитание за рали състезатели и мотоциклетисти. Пространствата от дюни, открити за Дакар тази година, имат малко еквиваленти на повърхността на планетата. Въпреки това, 185-километровата специална отсечка до Шайбах не беше ограничена до сложното упражнение за преодоляване на дюните, защото когато маршрутът пресичаше и участъци, по които състезателите можеха да дават газ до краен предел на караните от тях машини.

При мотоциклетистите има нов лидер. Това е Тоби Прайс с КТМ.  Въпреки победата на Начо Корнехо, австралиецът направи перфектно каране и излезе начело. Така след  дълъг престой на върха на Скайлър Хоус с Husqvarna, а преди това на Мейсън Клайн с КТМ, който също доминира в категорията за малко, сега Прайс пое командването на Дакар.

Всъщност австралиецът не си кротува така, както изглеждаше от началото. Той дори спечели пролога. Прайс обаче остана спокоен, готов да се хвърли в атака, докато дойде време да стане лидер. Тази задача той изпълни без шум, благодарение на третото най-добро време в специалното изпитание за деня. Той се доказа като изключителен тактик три дни преди края.

Прайс ще се нуждае от целия си опит и самообладание, за да завърши успешно този стремеж към победата в Дамам. Той е с преднина от само 28′ секунди пред Скайлър Хоус и на 2:40 мин. пред съотборника си Кевин Бенавидес.

Вкусът на победата става все по-натрапчив и за KTM. Оранжев мотоциклет не е бил на върха на подиума след победата на Прайс през 2019 г.

Екипът на Honda се наслади на вкуса на етапния успех, на който се радва Начо Корнехо по пътя обратно към Шайба. Горчилката без съмнение дойде от пропадането на Адриен ван Беверен до 5-то място, на повече от 16 минути от лидерството. Дори 4-ото място във временното класиране, което отиде при неговия съотборник Пабло Кинтанила, не е удоволетворение и надежда. Той изостава от лидера с 14:54. Инак втори за деня бе друг австралиец – Даниел Сандърс с GasGas.

В категорията на автомобили Насър Ал-Атия е непоклатим. Там разликата с излезлия на вече на второ място Себастиен Льоб не е въпрос на секунди, а близо час и половина – 1.27:10. Така със своята Toyota,  Насър Ал-Атия и Матийо Бомел, не могат да видят дори и  призрачния силует на BRX Hunter зад тях.

Въпреки това, Себастиен Льоб показа не само смелост, но и невероятна скорост, за да заеме второто място в генералното класиране. С шестата си етапна победа тази година и пета поред, той изпревари бразилеца Лукас Мораес, който вече е трети при колите в Дакар за първото си участие. Ако задържи тази позиция, пилотът от Рио да Жанейро има повод да празнува.

Втори в днешния етап след Льоб бе единственият оцелял пилот на Audi – Матиас Екстрьом на 3:19 мин. След него на 3:31 е Ал-Атия, кото не допуска льоб да му дръпне напред. Следват Герлен Шишери на 7:13, Якуб Пшигонски на 8:02 и 6-и Матьо Серадори на 8:59.

В категория Т3 Остин Джоунс може да гледа към Дамам със същото спокойствие като Насър Ал-Атия. Той също има преднина от повече от час пред своя съотборник Сет Кинтеро.

Александър Жиру е друг състезател, който се справя лесно, фокусиран върху защитата на титлата си при четириколките с разлика от 59 минути. Затова пък нищо не е решено в състезанието на T4 между Ерик Госкзал и Рокас Бачешка. Литовският №1 в света увеличи преднината си в генералното класиране до 8 минути, но новакът от полския клан все още можеше да се вдъхнови от чичо си Михач, който спечели специалния етап за деня.

В надпреварата с камиони лидерът в генералното класиране Янус Ван Кастерен се погрижи да увеличи разликата, която притежава от Мартин ван ден Бринк. В холандския дуел пилотът на отбора De Roоy Iveco отбеляза решаващ успех. Сега може да погледне към хоризонта на Арабския залив с преднина от 33 минути