Рали Дакар 2023: Прайс и Екстрьом – най-бързи в пролога

Тоби Прайс с КТМ и Матиас Екстрьом Audi RS Q e-tron E2 спечелиха пролога на 45-ото рали Дакар, което стартира днес в Саудитска Арабия. Дължината на трасето от бивака на брега на Червено море бе само 13 километра. С това ралито започна, макар истинското изпитание да е утре, в първия ден на новата година.

Прологът не бе много труден, но ще определи стартовия ред в следващия първи етап, в неделя, на 1 януари. В обратен ред на класирането в пролога, първите десет автомобилни пилоти и мотоциклетисти ще трябва да изберат стартовите си позиции в следващия етап. Така стратегията влиза в действие от първия ден! Утрешният пробег също започва и завършва в бивака край морето, но е с дължина 367 км и специален етап от 234 км. Той влиза в пустинята и пясъчните дюни.

Матиас Екстрьом беше най-бързият пилот в днешната специална дистанция от 13 км. Шведът изпревари Себастиен Льоб с една секунда. Неговият съотборник в Audi, Стефан Петерхансел или „Мистър Дакар“ зае третото място на подиума пред защитаващия титлата си Насър Ал Атия.

Петерхансел се завръща в категорията T1-Ultimate (хибридни или електрически превозни средства) зад волана на своя Audi RS Q e-tron E2. Това е по-лек и по-аеродинамичен автомобил от своя предшественик. Французинът преследва своята петнадесета победа в Дакар с дългогодишния си навигатор Едуар Буланже.

При мотоциклетистите Тоби Прайс спечели пролога на 45-ия Дакар пред друг австралиец Даниел Сандърс с GasGas, като ги раздели само една секунда. Битката за третото място беше ожесточена, с трима мотористи в една и съща секунда. В крайна сметка Рос Бранч с Hero победи Жоан Джоан Бареда с Honda и Кевин Бенавидес с КТМ за третото място. Тримата бяха на 9 секунди от победителя Прайс.

Въпреки че стартира последен, Сам Съндърланд беше едва десети за деня и ще бъде последният състезател, който ще избере стартовата си позиция за етап 1.

Даниел Сандърс спечели първата си победа на GasGas в Дакар миналата година, но счупен лакът го изхвърли от борбата за титлата. Успехът отиде при съотборника му Сам Съндърланд. Сандърс премина през много (включително шест операции), за да се възстанови от тази ужасна травма. Той трябваше да пропусне W2RC, за разлика от опонентите си в Дакар, които имат цял ​​сезон състезания.

Испанката Кристина Гутиерес стартира със стил 45-ия Дакар, като изпревари в пролога с две секунди съотборника си от Red Bull Сет Кинтеро в категорията Т3 – леки прототипи. Трети остана белгиецът Гийом дьо Мевиус на 4 сек. Междувременно, защитаващият титлата си, „Чалеко “ López, завърши седми, на 15 сек. зад Гутиерес. Испанката подпука от началото бившия си съотборник в Red Bull Гийом де Мевиус, чийто навигатор е не друг, а Франсоа Казале, старият неин копилот. Сега Гутиерес се състезава с Пабло Морено Уете.