Рали Дакар 2022: Сандърс и Ал-Атия – най-бързи в Пролога

Пилотът на GasGas Даниел Сандърс спечели полога на започналото днес рали Дакар в Саудитска Арабия. Едва във второто си участие в класа на мотоциклетите той наложи темпото при двуколесните. Опитният Насър Ал-Атия с Toyota оглави класирането при автомобилите.

На старта от Джеда в пролога на надпреварата в първия ден на Новата 2022 г. стартираха 409 състезателни превозни средства. От тях 144 са  мотоциклети (33 ще се състезават в категория Original by Motul), 20 машини са ATV-та, 87 коли T1, 2 са T2 като както и 48 леки прототипа T3, 47 са в T4 или SSV, 5 в категория Open и 56 камиона. Има 206 състезатели, които участват за първи път в Дакар, а 121 участници – пилоти и копилоти са със статут „Легенда“ ще участват за 10-ти или повече пъти. Значително се увеличи и дамският контингент – общо 28 дами, включително има и три 100% женски екипажи.

По отношение на представените националности преобладава Франция със 170 участници, пред Испания (74) и Холандия (64). Всяка вечер на бивака към тях ще се присъединяват 142-те превозни средства, участващи във 2-рото издание на Dakar Classic , включваща керван от 301 състезатели.

Най-добрият новак за миналата година Даниел Сандърс поведе в категорията мотоциклети за марката GasGas. Той е на 1 минута пред новия пилот в тима на Honda Пабло Кинтанила. С времето за завършване, умножено по коефициент пет, за да избегнат рискови стратегии, Сандърс официално завърши Пролога за 55:30 мин., а на минута остана Кинтанила.

Година след катастрофалното за Yamaha представяне през 2021 г., Рос Бранч изведе японския производител на трето място в края на етап 1A, като победи действащия шампион Кевин Бенавидес, който сега кара за КТМ с пет секунди,.

Бенавидес се присъедини от този сезон към KTM, след като спечели миналогодишното рали за Honda, беше четвърти пред съотборника си Матиас Валкнер и втората Yamaha на Адриен ван Беверен.

Победителят от 2017 г. Сам Съндърланд беше на още 15 секунди с втория GasGas – 7-и. А звездата на KTM Тоби Прайс, който се завръща в Дакар, след като се оттегли от миналогодишното събитие със счупена ключица, завършвайки осми. Хоан Бареда (Honda) и Андрю Шорт (Yamaha) регистрираха идентични времена, за да завършат 9-и и 10-и.

Дебютирайки в Дакар в цветовете на Tech 3 KTM, бившият състезател на MotoGP Данило Петручи завърши деня 23-ти,  с време от 1.03:00 ч., малко над осем минути след Сандърс. 15-те най-бързи пилоти в Пролога ще се съберат да изберат стартовите си позиции за първия пълен етап в Хаи’ил. Победителят ще има последната дума за това коя позиция реши да започне.

На терен със сходни характеристики с тези, с които състезателите ще се изправят през първата седмица от рали-рейда, а и още в утрешния етап, Ал-Атия завърши 19-километровия участък на Пролога, за 10:56 мин, като даде заявка за спечелване на Дакар за четвърти път.

Пилотът от Катар бе пред трикратния шампион от Дакар Карлос Сайнц, който завърши само с 12 сек. при дебюта си за електрическия Audi RS Q e-tron. Сайнц успя да покаже високата скорост на новото Audi в деня на откриването на рали-рейда. Неговите съотборници обаче бяха по-скромни – 14-кратният шампион Стефан Петерхансел изпусна остана на 1:12 мин., за да завърши 14-и, а Матиас Екстрьом стана 15-и.

Брайън Барагванат беше изненадващо трети за марката Century Racing, водейки Хенк Латеган от Toyota и легендата на WRC Себастиен Льоб. Себ сега кара с новия си навигатор Фабиан Луркин след раздялата му с дългогодишния  партньор Даниел Елена. Французинът постигна 11:33 мин. в силно ревизирания Bahrain Raid Xtreme BRX Hunter T1+, създаден от Prodrive.

Местният пилот Язид Ал-Раджи беше следващият на шесто място в Toyota, управлявана от Overdrive, само на две секунди от втория BRX автомобил на победителя от 2014 г. Нани Рома.

Заводският пилот на  Toyota Жинел де Вилиерс, който рискува да пропусне ралито след показан по-рано положителен тест за COVID-19, завърши осми пред Якуб Пшигонски и неговото спонсорирано от Orlen мини бъги. Орландо Теранова осигури и трите автомобила на Prodrive да завършат в топ 10 с време от 11:57 сек.

При камионите Прологът спечели Едуард Николаев. Четирите машини на КамАз заеха първите четири места. След Николаев бяха съотборниците му Дмийтрий Сотников на 7 сек., Андрней Каргинов на 15 сек. и Антон Шибалов на 24 сек. Игнасио Касале с Tatra стана 5-и.