Рали Дакар 2022: Сандърс и Ал-Атия водят, Петерхансел потроши своето Audi

Даниел Сандърс с GasGas спечели втора поредна етапна победа в рали Дакар 2022, след като финишира в етап 1В, Хаил – Хаил. Той води и в общото класиране при мотоциклетите. Същото е и при автомобилите, където лидер е  Насър Ал-Атия, който спечели и днешния етап и затвърди позицията си при автомобилите. Действащият шампион от рали Дакар Стефан Петерхансел на практика отпадна от борбата за победа, след като претърпя тежки щети на своето Audi в днешния етап.

Даниел Сандърс доминира в етап 1B от старта до финала, за да спечели втората си етапна победа в Дакар в кариерата. Тя е втора поред, след като вчера стана първи в пролога. Австралиецът е на 3:07 мин. пред Пабло Кинтанила с Honda e и 11:06 мин. пред Матиас Валкнер с КТМ.

“Чъки” Сандърс пое контрола от началото на етапа, та до неутрализацията на 207 км, което бе две трети от състезателната дистанция. Там трима мотористи бяха в рамките на една минута. След пилота на GasGas, новакът в тима на Honda Кинтанила бе на 18 сек., е  неговият съотборник Хоан Бареда бе на 20 сек. Сам Съндърланд с другия GasGas бе на 40 сек.

След това нещата се промениха. На финала Сандърс и Кинтанила запазиха позиции, след тях обаче трети остана Валкнер. Четвърти финишира Адриан ван Беверен с Yamaha, следван от американеца Мейсън Клайн.с КТМ. Шести стана Сам Съндерланд.

При  автомобилите Насер Ал-Атия завърши специалния етап с дължина 333 км с 12:44 мин. пред пилота на  BRX  Себастиен Льоб.. Трети стана чехът Мартин Прокоп с Ford kd 22:39 мин.

Стефан Петерхансел завърши 14-и пролога вчера. Имаше впечатляващо начало със своето електрическо Audi RS Q e-tron, като би само на шест секунди зад лидера Насър Ал-Атия. Но преминавайки през криволичещо скалисто трасе на 153 км близо до Хаил, французинът претърпя инцидент, в който счупи задната ос на колата си.  Петерханзел и навигаторат му Едуард Буланже останаха невредими при катастрофата, но бяха принудени да извикат сервизен камион, за да се поправят щетите по автомобила им. Загубиха над 2.30 часа. Все пак Петерхансел ще се опита да остане в ралито възможно най-дълго, за да продължи да разработва комплексния електрически задвижващ агрегат на Audi.

Съотборникът на Петерхансел в Audi Карлос Сайнц, който бе в топ 10  до 239-ия километър, е загуби доста време, заради грешка в навигацията до 250 км.

При четириколките литовецът Лаисвидас Канкиус с Yamaha спечели първата си етапна победа в Дакар. Той завърши седми в дебютното си рали миналата година, а сега победи Александър Максимов с по-малко от 10 минути. Максимов обаче получи 15 минути наказание и се срина надолу в класирането. Пабло Копети до 239 км загуби десет минути, но все пак беше достатъчно бърз и стана 3-и.  Така Канкиус води с 6:10 мин. пред чилиеца Джовани Енрико. Трети е Копети.

Какво представяне на Сет Кинтеро в категорията леки прототипи! Американецът доминира във втория етап, за да победи “Чалеко” Лопес, действащия шампион в категорията. Кристина Гутиерес загуби 30 минути и е един от големите губещи на етапа.

Всички очакваха тотално надмощие на КамАз, но Алеш Лопрайс и неговата Praga нарушиха руския топ 3. Дмитрий Сотников финишира с 31 секунди пред Едуард Николаев, за да спечели, докато Лопрайс зае третото място на подиума на 9:58 сек. Пилотите на КамАз Антон Шибалов и Андрей Каргинов, загубиха по около 20 минути в днешния етап.