Рали Дакар 2022: Сам Съндърланд с GasGas сложи втора корона при мотоциклетите

Пилотът на GasGas Сам Съндърланд спечели победата в рали Дакар 2022 при мотоциклетистите. Британецът триумфира за втори път в ралито, като устоя на атаката на прекия си конкурент Пабло Кинтанила с Honda.

Съндърланд премина тактически в сравнително краткия последен 12-и етап – 164 км от Биша до Джеда. Той започна деня с близо седем минути пред Кинтанила. Пилотът на Honda даде всичко от себе си, за да спечели ралито и бе първи етапа. Съндърланд обаче направи достатъчно, за да запази предимството си до финала. Той финишира 8-и, на 3:25 мин. от победителя Кинтанила. В крайното класиране обаче Съндерланд победи чилиеца с 3:27 сек.

Това е вторият триумф на Съндърланд в Дакар, след успеха му през 2017 г. в Южна Америка и първи от ерата ралито на територията на Саудитска Арабия. Съндърланд донесе и успех за групата KTM, тъй като GasGas е част от австрийската компания. Британецът сложи край на серията от две победи за Honda.

Матиас Валкнер с КТМ оформи подиума. Той е трети след Кинтанила на 7:43 мин. от базирания в Дубай британец Съндърланд. Той  контролираше ралито тази година през по-голямата част от времето. Сам Съндърланд поведе на 2-ия етап и запази малка преднина пред преследващите го в деня за почивка.

След това Съндърланд два пъти изпуска първото място. На трудния 7-и етап той слезе от челото, но се пребори, като спечели етап 8 и си върна първото място. То бе узурпирано отново за кратко от Адриен ван Беверен с Yamaha след етап 10, но второто място на предпоследния етап, в който остана само на 4 сек. от победата, се оказа решаващият удар в битката за генералното класиране.

Ван Беверен, който изостана с 15 минути зад Съндърланд на етап 11, циментира 4-ото място за Yamaha, докато Хоан Бареда закръгли първата петица, като стана втория от заводските мотоциклети на Honda.

Друг пилот на Honda – Рики Брабек, беше шести като цяло, след като пропусна победата на финалния етап на ралито само с пет секунди от Кинтанила. Драмата за американеца настъпи след като получи наказание от 12 минути. Това го прати на 7-о място. Неговата позиция зае Хосе Игнасио Корнехо, като така и четиримата фирмени ездачи на Honda завършиха в топ 7.

Останалата част от топ 10 също остана непроменена. Андрю Шорт с Yamaha) зае 8-о място, пред най-добрия новобранец – неговият сънародник Мейсън Клайн (KTM) и двукратния победител в ралито Тоби Прайс (KTM).

Снимки ASO