Рали Дакар 2022: Прайс бие Петручи, първа победа за Латеган

Двукратният победител в рали Дакар Тоби Прайс с КТМ, най-после се докопа до етапен успех през 2022 г. Той пресече финала малко преди бившия пилот от MotoGP, който продължава да поднася изненади и втори пореден ден е в топ 3.

Първа етапна победа при автомобилите спечели Хенк Латеган с Toyota. Южноафриканецът отмъкна първото място на Себастиен Льоб с BRX Hunter само с 1:58 мин. Аржентинецът Лусио Алварес с Toyota се изкачи до третото стъпало на подиума за деня.

При мотоциклетите Прайс бе сред лидерите през по-голямата част от дистанцията от 346 км около столицата на Саудитска Арабия – Рияд.

Тоби обаче поведе едва на предпоследната контрола. Лидер през по-голямата част от етапа беше състезателят на GasGas Даниел Сандърс, който дръпна на Кевин Бенавидес от заводския екип на КТМ с около две минути. След това обаче Сандърс загуби 12:41 мин на контролата на 311 км.

Действащият шампион в ралито Бенавидес също загуби позиции. Това отвори вратата на Прайс да щурмува първата си етапна победа и 14-а в кариерата си с разлика от 2:04 сек. пред дебютанта в Дакар Данило Петручи.

Италианецът продължи впечатляващата си серия от изпълнения, като завърши втори след Прайс. Той подобри с едно място вчерашното си класиране. Проблемите за Данило във втория етап обаче означават, че той не се бори за топ класиране. Трети стана заводският пилот на Yamaha Рос Бранч на 4:16.

Двамата пилоти на Honda – Хосе Игнасио Корнехо и Рики Брабек постигнаха най-добрите си класирания за тазгодишния Дакар. Чилиецът Корнехо бе само на 3 сек. след Бранч – 4:19 мин., докато Брабек бе на 5:46 мин. Друг американец – Мейсън Клайн с КТМ стана 6-и, на 7:35 мин.

Лидерът в общото класиране Сам Съндърланд беше 13-и в етапа. Той отстъпи с 12 минути на Прайс. Пилотът на GasGas обаче остава начело в генералното класиране с намалена разлика от 2:29 мин. пред австрийският пилот на KTM Матиас Валкнер. Адриен ван Беверен остава трети за Yamaha, на 5:59 мин.

Сандърс държи четвърта позиция, въпреки днешната си загуба на време в края на дистанцията. Той е на 8:01 мин. Голямата изненада в общото класиране беше американецът Скайлър Хоус, който скочи на пето място и е най-бързият пилот с Husqvarna – на 13:36 след лидера. След него – 6-и и 7-и са Лоренцо Сантолино от Sherco на 25:27 и Пабло Кинтанила от Honda на 16:55 мин.

При автомобилите Хенк Латеган се възползва от спирането на Стефан Петерхансел.

“Мосю Дакар” спря, за да помогне на Карлос Сайнц, който закъса със своето  електрическо Audi.  След 198 км той си върна преднината, но само с една секунда пред Матиас Екстром с третото Audi. Матйо Серадори, зад волана на своя Century, се изкачи до третото място, на три минути зад настоящия лидер в етапа.

След Петерхансел вчера, днес Карлос Сайнц имаше проблем с окачването. Французинът спря, за да даде своето на “Ел Матадор”, като даде възможност на испанеца да поднови състезанието. Проблемът на Сайнц беше решен, но Пертерхансел спря след 201-ия километър.

След 300 км в етапа, Латеган поведе с 1:30 мин. пред Лусио Алварес и 2 минути пред Матйо Серадори с SRT, който се върна на 3-о място. Якуб Пшигонски с X-Raid Mini беше на 14-ти на първия контролен пункт, но излезе 4-и на 3:24 мин. зад лидера на етапа. Льоб беше пети, като вървеше заедно с Насър Ал-Атия с Toyota.

След като кара дълго време с отворена врата, Хенк Латеган пресече първи финала и отмъкна победата на Льоб с 1:58 мин. Латегън имаше лош късмет в Дакар миналата година, но сега постигна първия си успех в етап. Лусио Алварес се изкачи до третото място на подиума за деня – 2:10 мин., като пък лиши Матйо Серадори от топ 3 само с 14 секунди – 2:24 мин.

Серадори се бореше усилено в челните редици в началото на Дакар миналата година зад волана на своя Century CR6. После имаше проблеми.  Тази година  си е поставил за цел да завърши в топ 5. С четвъртото си място Серадори стана 10-и в общото класиране. Пети в етапа стана Герлен Шишери – един от ветераните на Дакар – на 2:59, а след него бе Пшигонски на 3:20 мин.

Във временното класиране продължава да води Насър Ал-Атия, следван на 35:10 мин от Льоб. Трети е Алварес на 51:15. Днес аржентинецът с третото си място изпревари Язед Ал-Раджи с Toyota, който вече е на 1.06:23 часа от лидера.

При камионите – нищо ново. Четирите машини на КамАз вървяха в пакет.

Победата бе днес бе за Андрей Каргинов. Той финишира с 4:25 мин. пред Димитрий Сотников, който продължава да води във временното калсиране. Трети бе Антон Шибалов на 6:47, а четвърти – Едуард Николаев на 7:08 мин. Той вчера спечели етапа, но днес се размина с подиума.

Снимки ASO