Рали Дакар 2022: Победа за Сандърс, дубъл за GasGas, Теранова се разписа при автомобилите

Пилотът на за GasGas Даниел Сандърс се върна на върха, като спечели 6-ия етап около столицата Рияд. Екипът на GasGas  има повод за празнуване, тъй като втори стана Сам Съндърланд и така марката направи първия си дубъл в Дакар. Сандърс пък укрепи позициите си на лидер.

При автомобилите първи стана Орландо Теранова с BRX. Втори бе Матиас Екстрьом с второто електрически Audi, а Себастиен Льоб имаше проблеми и отстъпи третото място.

Австралиецът Сандърс беше обявен за победител в етап 6, тъй като дневният тур от 421 км около Рияд беше прекъснат на първата зона за неутрализация след 101 км. Това се това се наложи, заради опасения за безопасността на мотористите, заради лошия терен, който беше използван от състезателите на автомобили и камиони вчера в 3-ия етап. Нещата се усложниха допълнително от проливен дъжд.

Сандърс поведе, като беше лидер във всяка контролна точка, за да завърши 2:26 мин. пред Съндърланд, който на свой ред пък беше само 10 секунди пред най-близкия си съперник в генералното класиране Матиас Валкнер от KTM.

Това означава, че преди почивния ден утре, Съндърланд води с 2:39 мин. пред Валкнер. Сандърс се изкачи до третото място, само на 5:35 ми от своя съотборник.

Третият Адриен ван Беверен с Yamaha изпусна това място в генералното класиране, след като завърши 8-и в етапа, на 4:10 сек. от Сандърс.

Пабло Кинтанила от Honda стана 4-и, на 3:15 от Сандърс. На още 4 секунди след Кинтанила бе американският му съотборник в Honda Рики Брабек. В общото класиране Кинтанила изпревари пилота на Sherco Лоренцо Сантолино.

Действащият шампион в ралито Кевин Бенавидес с КТМ стана 8-и във временното класиране. Той е зад частника Стефан Свитко, докато Джоан Бареда заема 9-а позиция. Той избра да продължи в ралито, въпреки че нарани рамото си при катастрофа вчера.

Имаше драма за Рос Бранч с Yamaha, който започна етапа седми, но трябваше да бъде транспортиран по шосе до бивака за медицинска помощ след ранна катастрофа. По същия начин претърпя инцидент в началото и победителят от вчера Данило Петручи с KTM. Бившият пилот в MotoGP успя да продължи и да завърши 40-и, на 12:44 мин. Колегата му от KTM Тоби Прайс, който загуби победата на етапа в четвъртък поради 6 минути наказание за превишена скорост, беше девети днес и е 12-и в общото класиране, докато шампионът за 2020 г. Рики Брабек с Honda е 15-и.

Орландо Теранова, един от най-опитните в Дакар, най-после  вкуси победата днес. За първи път аржентинецът отново триумфира в етап от ралито, от 2015 г. насам. След него втори стана Матиас Екстрьом с електрическо Audi RS Q e-tron на 1:06 мин. След Стефан Петерхансел и Карлос Сайнц,  Екстром е третият от представителите на клана Audi Sport, който се качи на подиума на подиума в етапа. Шведът завърши на една минута след Prodrive на Теранова.

Трети бе Язед Ал-Раджи с Toyota на 1:49. След него, на 3:06 мин. финишира южноафриканецът Брайън Барагуанат със Century, а 5-и стана Нани Рома с BRX 3:34.

Себастиен Льоб с BRX се възползва от загубата на време на Насер Ал-Атия с Toyota в последната част, за да отстъпи само 15 минути на катарците в генералното класиране. Ал-Атия загуби четири минути от Язид Ал-Раджи. Ал-Атия достигна финалната линия, но беше загубил почти 5 минути при предишния контролен пункт.

Победата на Хенк Латегън вчера вдъхнови Шамир Вариава, негов съотборник с Gazoo Racing. Южноафриканецът заемаше 5-о място след 259 км, но на финала стана 7-и.

Себастиен Льоб „свали града“ и слезе на трето място в генералното класиране. Ал-Раджи с гордост зае неговото място и сега е на 48:54 мин. зад Ал-Атия.

Льоб загуби доста, след като в началото на етапа той и Хенк Латеган изостанаха повече от четвърт час от Насър Ал-Атия, след като се объркаха по трасето. Матио Серадори, който ги последва няколко километра преди да се обърне, но загуби само осем минути.

При камионите Андрей Каргинов с КамАз стигна до финалната линия с най-доброто време за деня. Руснакът, който доминираше в изданието 2020 г., се опитва възможно най-бързо да излезе, след като заседна в калта за 1 час и 30 минути на етап 4. Той обаче си върна само 9 секунди от Дмитрий Сотников, настоящия лидер на генерала класирането. На 45 сек. е Едуард Николаев. На това 44-то издание на Дакар всеки ден пилот на КамАз е на най-високото стъпало на подиума.

Снимки ASO