Рали Дакар 2022: Победа за Корнехо, Валкнер повежда мотоколоната, Де Вилиерс първи при колите

Пилотът на Honda Хосе Игнасио Корнехо спечели втората си етапна победа от рали Дакар 2022 днес. В колоната на мотоциклетистите има нов лидер – Матиас Валкнер с КТМ. Той се възползва ядовете на Сам Съндърланд и излезе начело в общото класиране.

При автомобилите етапната победа грабна Жинел де Вилиерс с Toyota. Екипът на Toyota Gazoo Racing триумфира в етапа, окупирайки подиума. След Южноафриканеца втори и трети са съответно Хенк Латеган и Насър Ал-Атия, който се окупира още по-сигурно в челото.

Специалният етап от 287 км близо до Вади Ад Давасир беше под властта на  фабричния отбор на Honda. „Начо“ Корнехо и победителят от 2020 г. Рики Брабек си разменяха първото място през целия ден.

Корнехо удържа предимство в началото на етапа след първата точка на маршрута на 40 км. Той обаче бързо беше изпреварен от Брабек на мотоциклета Honda CRF 450 Rally. 30-годишният американец продължи да трупа малка преднина до четвъртата контролна точка. Той обаче не можа да попречи на чилийския ездач да го изпревари по пътя към победа в етап 8 с 1:26 мин.

Брабек дори се смъкна на трето място в класирането за деня, след водещия пилот на KTM Кевин Бенавидес. Брабек загуби време в последния 86-километров пробег до финала.

Победителят от Дакар за 2018 г. австриец Матиас Валкнер никога не е финиширал на подиума в някои от етапите, но в крайна сметка остава само на 2:06 сек. от Корнехо, на четвърто място, като грабна 2:12 мин. преднина в лидера от вчера Сам Съндърланд=

Австрийският ездач се възползва от трудностите на Съндърланд, който завърши на 8:03 мин. на 14-то място, след като отваряше пътя с мотора си GasGas. Крехката преднина – малко повече от две минути на върха в класирането, дава много неизвестни в оставащите три етапа в рали-рейда, преди състезателите да стигнат до финала в Джеда в петък.

Адриен ван Беверен продължава да държи третото място като цяло на Yamaha на 3:56 мин. от лидера, докато Пабло Кинтанила остава най-добрият бегач на Honda на четвърто място – на 4:41 мин., след като завърши 8-и в днешния етап.

Бенавидес и Джоан Бареда от Хонда заемат съответно пето и шесто място, пред звездата на Sherco Лоренцо Сантолино.

Победата в етап 9 изведе Корнехо до 9-о място в общото класиране. Влизането в топ 6 на Андрю Шорт с Yamaha – 6-о, извади Тоби Прайс с KTM извън топ 10 в генералното.

Жиниел Де Вилиерс спечели специалния етап пред Хенк Латеган и Насър Ал-Атия. Катарецът,  който е и лидер в класирането, лиши Матиас Екстрьом с Audi от втори пореден подиум. Зад триото на Toyota и Audi, Себастиен Льоб изведе своя Prodrive на пето място, на 2:11 мин. зад Де Вилиерс. Това обаче му отне повече от минута загуба от Ал Атия.

Де Вилиерс, който взе 18-ата си етапна победа, достигна до финала с преднина само от 9 сек. пред своя сънародник Хенк Латеган. Ал-Атия бе на 1:04 мин. Матиас Екстрьом бе на 2:07 сек.

Битката на южноафриканците започна още след 118 км. Латеган загуби малко по-малко от 30 сек. и отстъпи на Де Вилиерс. Себастиен Льоб също се възползва, за да излезе на второ място, на 10 сек. зад лидера в етапа. Насър Ал-Атия бе на по-малко от една минута след тях.

След 160 км и пункта за неутрализация, Де Вилиерс продължи с бойните действия с Латеган и Екстрьом. Тримата бяха в по-малко от минута. Насър Ал-Атия все още изостава с по-малко от минута от Льоб, който пък загуби 2 мин. от Де Вилиерс.

След 199 км и Льоб, и Ал-Атия се озъбиха  на Де Вилиерс, но имаше една минута разлика между първите двама в генералното класиране. Французинът обаче имаше трудности. Матиас Екстрьом, който отваряше пътя, продължи битка за временния подиум, като бе на една минута зад лидера Де Вилиерс. Шведът е изпреварен от Насер Ал-Атия, който се изкачи на трето място. Останалите членове на клана на Audi, Стефан Петерхансел и Карлос Сайнц загубиха малко повече от три минути.

Снимки ASO