Рали Дакар 2022: Пилотите трябва да адаптират стила на каране за новите автомобили

Победителят в рали Дакар Нани Рома казва, че състезателите трябва да “ребалансират” стила си на шофиране, за да се адаптират към по-бързите, но по-малко пъргави автомобили T1+ за 2022 г.

За да осигури равнопоставеност между голямо разнообразие от коли, включително новия електрически задвижван RS Q e-tron на Audi, ASO промени сериозно правилата за 44-ото състезание на Дакар в Саудитска Арабия. Основно, ширината на всички автомобили 4×4 е увеличена от 2 м на 2,3 м, а ходът на окачването е увеличен от 280 мм на 350 мм, докато размерът на гумите е нараснал от 32 инча на 37 инча.

След като си осигури място в топ 5 при дебюта си в Дакар в началото на тази година, управляваният от Prodrive екип на Bahrain Raid Xtreme напълно обнови своя автомобил според новия набор от правила. Hunter T1+ ECOpower включва подобрена каросерия, задвижване и окачване. Задвижването също е преминало към зелено биогориво, което предлага 80% намаление на парниковите емисии в сравнение с традиционния бензин.

Рома ще бъде един от тримата пилоти, които представят британския отбор под флага на Бахрейн в предстоящото издание на Дакар, присъединявайки се към легендата на Световния рали шампионат Себастиен Льоб и новодошлия Орландо Теранова в разширен състав от три коли.

Запитан как новите коли оказват влияние върху стила му на шофиране, Рома каза: „Това е важен въпрос. Принуди ме да науча много нови неща, защото пилотите, които вече се бяха състезавали с големи колела, нападаха неравностите, камилската трева и се изправяха на пистата по различен начин. Все още имам нужда от малко повече увереност, за да съм сигурен, че колелата и окачването могат да преминат през определени места. Трябваше да балансирам стила си на шофиране, защото сега можем да преминаваме определени препятствия с много по-голяма скорост, отколкото с нормалното 4×4. Но от друга страна, колата тежи 150 кг повече, имаме по-големи колела, по-голямо сцепление със същия двигател. С това губим малко пъргавина, особено при ускорението. Принуждава ни да спираме по-малко и да поддържаме по-голяма скорост.”