Рали Дакар 2022: Петручи стана първият MotoGP пилот с етапна победа

Двукратният победител в клас MotoGP Данило Петручи стана първият състезател в историята, който спечели етап от Дакар, след като се състезава и във висшия клас на Гран при. Петручи има 10 подиума във висшия клас. Той завърши съкратения пети етап, който приключи рано за моторите поради мобилизирането и на втория хеликоптер. Победител в етапа бе Тоби Прайс, но след това той получи наказание от 6 минути.

Така първи стана Петручи от екипа на Tech 3 KTM. Това бе първата му официална победа в етап, още в първото му участие в Дакар. Етапът за него почти приключил, когато беше принуден да избегне камила, докато се движеше в пустинята в Саудитска Арабия. Той катастрофира и въпреки това пристигна невредим до финала.

Петручи също така разкри, че е имал проблеми да държи панталоните си вдигнати, докато е карал, и е наранил глезена си по-късно в петия етап.

„Бях късметлия да не се нараня наистина при първата катастрофа“, каза Петручи в Instagram. „Исках да убия онази камила, която изскочи пред мен в онзи завой. Исках да я убия, но тук смятат камилата за по-важна от жените. Мисля, че ще имам проблеми за това. Освен това бе доста голяма, камила. Мога да ви кажа, че си представях, че са по-малки, но не. Бях малко объркан, защото катастрофата беше доста тежка, търкалях се доста. Казвах си, че трябва да стигна до финала, особено защото имах проблем с панталоните си. Бяха скъсани и непрекъснато се опитвах да ги вдигна. Тогава натиснах много силно. Даниел (Сандърс) ми помогна много. Той наистина е невероятен ездач, толкова е бърз, но и днес моторът ми бе добър.“