Рали Дакар 2022: Де Вилиерс наказан с 5 часа за втори инцидент с мотоциклетист

Жиниел де Вилиерс получи наказание от 5 часа и се срина назад в общото класиране на рали Дакар. Причината е втори инцидент с мотоциклетист.

Южноафриканският пилот на Toyota Gazoo Racing участва в два последователни инцидента с мотоциклетисти – в първи и втори етап.  ФИА санкционира победителя от Дакар от 2009 г. в понеделник с пет минути наказание, защото удари чилиеца Сезар Зумаран и не спря да му помогне. Второто наказание обаче беше много по-тежко.

Де Вилиерс се натъкна на мароканския моторист Мохамед Саид Аулад Али, слизащ по дюна. Въпреки че успя да избегне състезателя и да не го удари, той прегази машината КТМ на отбора Morocco Racing KTM и го остави разбит в пустинята.

„Не сме чули алармен сигнал от Sentinel – система за комуникация кола-кола. Не се съмняваме, че сме получили сигнал. Проблемът е, че бутонът за Sentinel се намира на пода на навигатора.“- каза Де Вилиерс. „По време на етапа краката на шофьора подскачат напред-назад и могат лесно, случайно да натиснат бутона. Когато излязохме над дюната, видяхме моториста и аз го избегнах, за да не го нараня. В дъното на дюната се обърнахме, за да се уверим, че ездачът не е ранен. Не усетихме да удряме мотора, когато се приземихме. След това продължихме.“

Де Вилиерс постигна споразумение с мароканския състезател да му плати разходите за подмяната на унищожения мотоциклет и регистрацията за рали Дакар 2023.

Въпреки това, стюардите на ФИА са установили, че Де Вилиерс е действал по “небезопасен” начин и, съгласно член 12.2.1.h от Международния спортен кодекс, той е получил общо петчасово наказание.

Де Вилиерс вчера бе 4-и в етапа, но сега изостава на 5:49 ч. от лидера и има нулев шанс да спечели втория си Дакар през 2022 г.