Рали Дакар 2022: Големи рокади при мотористите, Корнехо печели, Ван Беверен води

Първият етап след почивния ден в рали Дакар 2022, направи големи промени при мотоциклетистите. Седмото изпитание от Риад до  Ал Давадими – 402 км, спечели Хосе Игнасио Корнехо с Honda. Има и нов лидер във временното класиране- Адриен ван Беверен с Yamaha.

Нещастията за пилотите на GasGas започнаха още на прехода. В секцията за връзка, Даниел Сандърс катастрофира. Съотборникът му Скот Съндърланд, който пое лидерството от втория етап, пое незавидната задача да отваря етапа. Преднината на британеца бе твърде крехка. Той имаше проблеми с навигацията, които го оставиха на 25:55 мин. зад победителя от деня Корнехо. Така Съндерланд отстъпи позиции на Ван Беверен.

Започвайки от 22-ро място тази сутрин, Корнехо преобърна класирането на последните три контролни пункта. На 259 км в етапа той води специалния с 1:03 мин. на Кенин Бенавидес с КТМ, 2:55 мин. на съотборника си от Honda Хоан Бареда, 4:22 мин.

На километър 299 или на три четвърти от състезателната дистанция, Корнехо все още бе лидер пред Бенавидес и Бареда. До финала двамата преследвачи малко постопиха разликата, но не изпревариха лидера.

Все пак Корнехо бе първи в етапа и това първата му победа тази година. След чилиеца бе Кевин Бенавидес само на 0:44 сек., а трети стана Бареда на 2:51 мин. Лучано Бенавидес – братът на Кевин, с Husqvarna, стана 4-и на 7:50 мин., следван от Лоренцо Сантолино с Sherco на 8:29 мин. Шести бе Жоаким Родригеш с Hero на 8:57 мин.

След объркването на Съндерланд и голямата загуба на време, лидер е Ван Беверен. Французинът завърши 11-и, но направи преврат в класирането. Сега той е на 5:12 мин. пред Матиас Валкнер с КТМ и на 5:23 мин-. пред другия пилот на КТМ Кевин Бенавидес. Сътдерланд след днешния ден се срина на пето място, на 6:34 мин. Сантолино и  Пабло Кинтанила с Honda са в топ 6, съответно на 8:15 и 8:33 мин.

Себастиен Льоб с BRX Prodrive спечели днешния специален етап при автомобилите. Той отмъкна малко повече от пет минути от Насър Ал-Атия с Toyota в битката за общото класиране. Разликата между двамата беше 5:26 мин.

Това бе 16-а етапна победа в кариерата на французина, което го прави десетият най- продуктивен пилот по този показател. Той има спечелен един етап по-малко от Жиниел Де Вилиерс, който е със 17.

На следващите две места след Ал- Атия – 3-и и -и са двамата пилоти на Audi Sport Карлос Сайнц – на 7:34 мин. и Стефан Петерхансел – на 9:40 мин. Шести е Язед Ал-Раджи с Toyota на 10:03 мин. Арабинът е трети във временното класиране. Само той и льоб имат някакви шансове да се преборят с Ал-Атия за победата.

Жиниел Де Вилиерс, който започна днешния етап на 4-о място, имаше неприятности. Южноафриканецът се върна в рамките на една минута от Себастиен Льоб след като отмениха 5-часовото му наказание в петък вечер. Днес обаче имаше механичен проблем. Съотборникът Хенк Латеган се втурна да го спасява. От цялата каша Де Вилиерс загуби почти час.

Антон Шибалов и Едуард Николаев затвърдиха мощта на КамАз в ралито. Трети в етапа този път беше Мартин ван дер Бринк с Iveco. Това не променя особено класирането, където на първите три места са руснаците – Дмитрий Сотников, Николаев и Шибалов. Четвърти е Алеш Лопраис с Tatra.