Рали Дакар 2022: Втора победа на Бареда, дубъл за Honda

Хоан Бареда с Honda бе най-бърз в днешния 4-и етап в рали Дакар 2022. Испанецът спечели втората си етапна победа, като стигна първи до столицата Рияд. Съотборникът му от екипа на Honda Пабло Кинтанила остана втори на 6:53 мин. Трети стана отписаният преди два дни пилот от MotoGP Данило Петручи с КТМ на 6:53 мин., който спечели първият си етапен подиум. Във временното класиране обаче продължава да води Сам Съндерланд с GasGas.

На днешния 4-и пробег, целият бивак на Дакар беше преместен до столицата на Саудитска Арабия Рияд. Той бе най-дългия специален етап от състезанието – 465 км от общо 707 км. От Ал Куаисумах, състезателите минаха през различни типове терени, всеки от които бе по-взискателен от предишния: около 200 км бързи трасета, дюни, скали и камъни, и уеди – пресичане на коритата на сухи реки.

Жоаким Родригеш, който спечели първата си етапна победа вчера, днес отваряше пътя, следван от Тоби Прайс, новобранеца Мейсън Клайн, Скайлър Хоус и Даниел Сандърс. Последният вчера спря преди финала. Стратегия? Да, австралиецът нарочно загуби време, за да не отваря пътя днес. Това не му бе особено от полза.

На първата контрола Рики Брабек с Honda беше начело за първи път тази година, а 15 сек. след него бе Сандърс с GasGas и на 28 сек. пред действащия шампион Кевин Бенавидес с  КТМ.  На втората контрола първи бе Прайс, следван от Сандърс, а Родригеш бе назад на почти 8 минути.

Данило Петручи и вчера, и днес доказва, че заслужава да продължи Дакар. Италианецът отбеляза най-бързото време при първото междинно време, с 20 сек. пред Хоан Бареда с Honda – големият губещ от вчера, който отстъпи с над 10 минути. На контролата Петручи бе с 30 сек. по-бърз от Бареда и с 52 сек. от Кинтанила.

Пабло Кинтанила, който от Husqvarna отиде в Honda и спечели рали Мароко, щурмува челото. Чилиецът отбеляза третото най-бързо време при втората часова контрола на 1:28 мин. зад Данило Петручи и на малко под минута от съотборника си Бареда. След това обаче Бареда доближи Петручи на 16 секунди. Кинтанила също притисна италианеца.  Хоан Бареда най-накрая изпревари Данило Петручи на 158 км и поведе. Кинтаниля беше трети на 1:44 мин., а 4-и бе Лоренцо Сантолино с Sherco. На половината на специалния етап, Бареда дръпна с още напред.

Разликите се увеличиха. На 313 км, Бареда вече е на 3:33 мин. от Петручи и малко над 4 минути пред Пабло Кинтанила. Сантолино и Руи Гонсалвеш, двамата с Sherco 450 SEF Rally, бяха в топ 5.

При навлизане в най-сложната част от специалния етап, Бареда остана начело с разлика от почти 5 минути пред съотборника си Кинтанила. Петручи бе 3-и, на повече от 5 минути. Това класиране остана и до края на етапа.

Бареда стигна до края на сектора с най-бързо време, за да вземе втората си победа за годината. Испанецът никога не е пропускал да спечели два или повече етапа в състезанието от 2020 г. насам. Благодарение на финалния си спринт, Кинтанила остана втори. Браво, ‘Petrux’! Той грабна първия си подиум в Дакар след мъжка битка. А беше на път да се откаже във втория ден! Но италианецът възкръсна като „Феникс от пепелта“.

Мотористите на Sherco TVS, Руи Гонсалвеш и Лоренцо Сантолино, показаха отлично каране и постигнаха прекрасно класиране за отбора си. Португалецът завърши 4-и на 7:59 мин, а пети стана Сантолини – на 8:56. „Санто“ стана 6-и в Дакар 2021 с френската машина. На това място за деня – 6-и се класира Лучано Бенавидес с Husqvarna на 9:55 мин.

С победата си в етапа, Бареда се придвижи напред в общото класиране. Той вече е 7-и, на 13:12 мин. от лидера Сам Съндерланд. Пилотът на GasGas е на 3:00 мин. пред Матиас Валкнер с КТМ и на 4:45 мин пред Адриен ван Беверен с Yamaha. Четвърти е Сандерс на 7:07, 5-и е Сантолини на 10:28 мин., а 6-и Кинтанила, на 11:13 мин.