Рали Дакар 2022: Ал-Атия печели 4-ия етап, след наказание на Ал-Раджи

Язид Ал-Раджи с Toyota не можа да се наслади на триумфа у дома си. Той финишира първи, но бе наказан с две минути заради превишена скорост. Така победата отиде при лидера във временното класиране Насър Ал-Атия също с Toyota, който завърши точно зад саудитеца.

Наказанието лиши Ал-Раджи не само от победа в етапа, но го свали дори от подиума и той стана 5-и. Първото място зае Ал-Атия, който празнува 44-ата си победа в кариерата в етап 4 на 44-ия Дакар. Все късметлийски четворки за лидера в класирането! Той добави още 25 секунди към преднината си пред Себастиен Льоб с BRX. Трети на 52 сек. се класира победителят от вчерашния етап Карлос Сайнц с новото електрическо Audi RS Q e-tron.

Сайнц направи още един перфектен етап с електрическото Аudi. Той отваряше пътя днес,  но битката му беше с южноафриканеца Хенк Латеган с Toyota, който блесна в етапа вчера, след като в неделя изгуби колелото си, започна почти веднага. Стефан Петерхансел, също с електрическото Audi RS Q e-tron, беше трети.

Поведе Латеган, но с крехките 6 сек. пред Карлос Сайнц. Петерхансел е на 12 сек. зад лидера на Южна Африка. После французина спря на 89 км след старта с механичен проблем. Счупи амортисьор при приземяване след скок, като от това имаше поражения върху вентилатора и радиатора на Audi RS Q e-tron. „Мосю Дакар“ трябваше да чака сервизния  камион да оправят колата му.

Заради механична повреда спря и “Нани” Рома. Испанецът и неговият навигатор Алекс Харо започнаха да ремонтират колата.

Хенк Латеган водеше с 40 сек. пред Ал-Атия, а трети бе Ясир Сейдан с X-Ride Mini на малко под минута. Жиниел Де Вилиерс с Toyota бе 4-и, а Сайнц бе на 1:47 мин.

Хенк Латеган продължи да е лидер, а след него бе Насър Ал-Атия. На 310-ия километър южноафриканецът спря поради проблем със задното дясно колело. И той трябваше да чака своя екип за поддръжка. Ал-Атия се възползва от този обрат, за да излезе отново начело.

На финала първи пристигна Карлос Сайнц, но чакаше развръзка в битката след него.  Ал-Атия се оказа по-бърз, а още по-бърз бе Язид Ал-Раджхи. Пилотът от саудитска Арабия обаче после бе наказан. Втори стана Льоб, а трети Сайнц. Сейдан остана 4-и на 1:34 мин., следван от нещастния Ал-Раджи на 1:46 мин. от победителя. Шести в етапа бе Де Вилиерс на 3:55 мин.

Във временното класиране Ал-Атия води  с 38:05 мин. пред Льоб. Трети е Ал-Раджи на 49:15, а само на две секунди – на 49:17 е Де Вилиерс. Така за подиума ще се вихри сериозна битка.

При камионите властват трите машини КамАз, като първи бе Едуард Николаев, следван от Антон Шибалов на 3:35 и Дмитрий Сотников на 5:35 мин.  Сотников води във временното класиране с 6:10 мин. пред Николаев и 25:05 пред Шибалов.