Рали Дакар 2021: Почина Карел Лопрайс, чехите са в шок

Вчера, на 72-годишна възраст, почина легендата на рали Дакар Карел Лопрайс. Това стана в деня на техническия преглед. Карел Лопрайс е истински герой в надпреварата. Той триумфира 6 пъти в рали Дакар зад волана на своя камион Tatra – през 1988, 1994, 1995, 1998, 1999 и 2001 г.

Пилотът от Острава беше гордостта на страната си, където беше обявен за посланик на пътната безопасност. Той заемаше е престижно място в историята на Дакар, като пред него в почетния списък са само Владимир Чагин (със 7 победи) и Стефан Петерхансел (с 14 победи).

Лопрайс бе в лошо здравословно състояние през последните няколко седмици, а почина два дни преди старта на състезанието. Той е роден на 4 март 1949 г. в Острава, Чехословакия. Започва като обикновен работник в завода на Tatra в Копривнице, Чехословакия през 1967 г., а по-късно става тестов пилот. Стартира с камион Tatra 815 за първи път в Дакар 1986 г. и е дисквалифициран от второто място за късно пристигане на старта на последния етап. Той стартира в Дакар 19 пъти – от 1986 до 2006 г. и има 6 победи, 4 втори места, едно трето и две четвърти. Едшин път е 7-и.

След успеха си по трасетата и дюните, той запази тесни връзки с надпреварите в пустинята. Той предаде страстта си на цялото свое семейство, особено на племенника си Алеш. Той премина вчера техническия преглед преди 15-ия си Дакар като пилот. Алеш Лопрайс открива Дакар като навигатор в екипажа на чичо си, емоционално обясни: „Той беше икона за нас. Той беше фигурата на моторния спорт и категорията на камионите в Чешката република. Бяхме в непрекъсната връзка, защото подготвяме камионите заедно. Той идваше да ни види всяка сутрин, за да изпие кафе и да види как са нашите „дами“. Така ги наричаме. Така че това е загуба, която не може да се опише… Но той ще бъде тук в сърцата ни с нас на това състезание. Той винаги беше положителен за нашите шансове, без да ми дава съвети, а просто ми казваше: „Знаеш какво трябва да направиш“.“

Екипите и организаторите на Дакар изказаха най-искрените си съболезнования на семейството, приятелите и всички близки на Карел Лопрайс, а също и на членовете на екипа на Instaforex Loprais Praga.