Рали „България“: Сурилов и Здравков триумфират и докосват короната

Новите победители в рали „България“ са Мартин Сурилов и Здравко Здравков  със Citroen C3 R5. Това е втора победа на шуменския дует за този сезон след успеха им на „домашен терен“.  С този успех те си осигуриха математически титлата на България.

Дали ще грабнат реално короната, ще стане ясно в следващите дни. В предишните репортажи обяснихме вариантите, които могат да попречат на Мартин и Здравко по пътя към пълни триумф. Той като рали „България“ е с висок коефициент, „силата“ е на тяхна страна.

От последните три етапа Сурилов спечели два. На Плаково 1 бе на 7,8 сек. пред Симоне Темпестини – Серджу Иту с Porsche 997 RTG. На Яковци Мартин бе с 5,3 сек. по-бърз от румънския екипаж. Само на Пауърстейджа – последната отсечка от ралито, Златарица 2 Сурилов загуби с… 0,4 сек. Така за състезанието разликата на Мартин бе 2:03,3 мин.

Трети след Темпестини  е Антон Титов с Skoda Fabia R5. Той се добра до подиума със стабилно каране и остана на 4:51,2 от победителя.

Никола Мишев и Петър Сивов с Peugeot 208 Rally4 станаха 4-и в генералното, с подиум за нашия шампионат и победа в клас RC4. Те останаха само 17,4 сек. от подиума, но постигнаха целта си. Те трябваше да бъдат пред лидерите в класирането Денис Станчовски и Еди Сивов с Peugeot 208. И успяха!

Денис от своя страна катастрофира в последния етап Златарица 2. Малко след старта се удари в каменна стена край пътя.

Невероятно каране направиха Кирил Тодоров и Ангел Башкехайов с Peugeot 208 R2. Те станаха 5-и и втори в класа. В последните три етапа Кирчо направи чудеса и винаги бе в топ 4. Дори на Златарица 2 влезе в топ 3, като остана на 18,5 сек. от Темпестини и победи Титов, който е с далеч по-силен автомобил.

Трети в класа и на 6-о място са Екатерина Стратиева и Георги Аврамов с Opel Corsa Rally4. Този път смесеният дует се представи блестящо. След тях са Огнян Герджиков и Николай Китанов с Renault Clio R5.

Първи в клас RC5 са Александър Томов и Явор Брънков с Renault Clio Rally 5. Те са и 8-и в генералното класиране.

В клас Е1 победата бе за Николай Георгиев и Георги Тошев с BMW M3. След тях са Иван Иванов и Румен Иванов с Honda Civic Type R. Това е първото им рали „България“  и го завършиха успешно.

Снимки Ивайло Старчев и Петко Петков