Премиера: Piaggio 1 – модерен електрически скутер

Piaggio Group за пореден път демонстрира, че е на върха на разработването на интелигентни решения за градска мобилност, с лансирането на новия Piaggio 1. Това е превозно средство, което революционизира концепцията за електрическите скутери. Piaggio 1 съчетава характеристиките на най-модерния електрически скутер – пъргавина и малко тегло за градски пътувания, съчетани с минимализъм и практичност, а също с качеството и надеждността на скутерите Piaggio.

На първо място, това означава безопасност, благодарение на солидна рамка и окачване, предназначени за удоволствие от карането. Машината има атрактивен дизайн с внимание дори към най-малките детайли, комфорт и управляемост. Наличен е пълен технологичен пакет, който включва цифрови пълноцветни инструменти, пълно LED осветление и система без ключ. Piaggio 1 е и единственият електрически скутер в своята категория с просторно отделение за съхранение под седалката, достатъчно голямо, за да побере пълноразмерна каска.

Piaggio 1 се задвижва от електрически мотор, вграден в задното колело. Версията мотопед е със скорост, ограничена до 45 км/ч, и има 1,2 кВт мощност. Версията електробайк е с агрегат от 2 кВт. Във всички версии батерията е разположена под седалката, лесно се сваля, само за няколко секунди и е преносима, за да може удобно да се зарежда у дома или в офиса.

Piaggio 1 се предлага с три версии с два различни типа батерии:

Piaggio 1 – скорост 45 км/ч, пробег до 55 км в режим ECO, до 48 км в режим SPORT (цикъл WMTC)

Piaggio 1+ – скорост 45 км/ч, обхват до 100 км в ECO, до 68 км в SPORT (цикъл WMTC)

Piaggio 1 Active – скорост 60 км/ч, обхват до 85 км в ECO, до 66 км в SPORT (цикъл WMTC)

 Дизайн: рационален, но не скучен

Оригиналният дизайн на Piaggio 1 обхваща минимализма, продиктуван от градската електрическа мобилност, но без да се жертват стилът, качеството на материалите и сглобяването, характеризиращо скутерите на Piaggio.

Предният щит е едновременно компактен и сигурен. Включва класическата “вратовръзка” на горната част, която отличава скутерите Piaggio.  LED светлините се открояват отстрани с дизайн, който припомня чистите и извити линии на страничния изглед на динамика. Отзад скутерът е елегантен и тънък. Завършва с тънката задна LED светлинна група.

Голямо внимание е обърнато на ергономията. Въпреки компактните си размери, триъгълникът на седалката за краката и кормилото следва същите пропорции като традиционните скутери в гамата Piaggio. Така се осигурява удобна позиция за каране, благодарение на плоската и просторна опора за крака. Пътникът използва практични и здрави сгъваеми стъпенки.

Кормилото подобрява рационалността на дизайна. То е без всякаква обемиста пластмаса, в центъра му е монтиран голям 5.5-инчов цифров цветен LCD дисплей, винаги перфектно видим благодарение на сензора за здрач. Информацията се показва на графичен екран. В централната част е индикаторът за скорост, заобиколен от енергийното ниво, нивото на зареждане на батерията и оставащия пробег в километри.

Цялата информация за пътуването може да бъде избрана с помощта на бутона MODE, разположен както на арматурното табло. Долната част на дисплея, от друга страна, показва режима на каране, който може да бъде избран с помощта на бутона MAP на десния контролен блок.

По пътя: придвижването никога не е било толкова лесно

Piaggio 1 е удобно превозно средство, което има за цел да подобри и опрости всекидневните градски пътувания. Благодарение на системата без ключ, Piaggio 1 не се нуждае от традиционен ключ и може да се стартира с помощта на дистанционното управление и замества класическия ключ за запалване. За стартиране просто се натиска бутона за отключване на дистанционното управление и се премества в положение ON. За да се потегли, се натиска бутона MAP от дясната страна на кормилото и се избира един от двата налични режима на каране: ECO и Sport.

ECO режимът пести енергия, удължава живота на батерията, скоростта е ограничена до 30 км/ч, а ускорението е по-плавно. Sport е основният режим на каране, който използва пълната мощност на двигателя.

Максимална практичност: батерията се сваля и не отнема място под седалката

Скутерът Piaggio 1 е проектиран, за да се постигне възможно най-лесно зареждането на батерията. Така пробегът никога няма да бъде проблем при пътуването до дома, на работа, на училище или където и да е из града. Във всички версии батерията може да се извади само за няколко секунди, като се изключи кабелът, който я свързва със скутера. Тя има дръжка, може лесно да се пренесе за удобно зареждане у дома, в офиса или където и да се спре. Версията 1 е оборудвана с батерия 1,4 киловатчаса, която тежи 10 кг, докато версиите 1+ и 1 Active използват батерия с по -голям капацитет 2,3 киловатчаса, която тежи 15 кг.

Зареждането не може да бъде по-просто: литиево-йонната батерия, точно като тази в съвременните смартфони, не изисква поддръжка и не се нуждае от специални предпазни мерки. За да се зареди, просто трябва да се свърже към зарядното устройство, което се доставя със скутера. Времето, необходимо за пълно зареждане, е 6 часа от напрежение 220 V. Батерията осигурява отлична ефективност до 800 пълни цикъла на зареждане. Дори след тези цикли, батерията все още поддържа 70% от капацитета си и е напълно използваема.

Батерията се намира в отделението под седалката, но без да се компрометира нейната функционалност. Затова Piaggio 1 е единственият в своята категория електрически скутер, предлагащ значителен товарен капацитет, с отделение за съхранение под седалката, способно да побере пълноразмерен шлем.

Седалката се отваря с ключа за запалване или, ако батерията е извадена, със специална ключалка на левия страничен панел, чийто ключ е скрит в дистанционното управление.

Други характеристики, които допринасят за превръщането на Piaggio 1 в шампион по функционалност и използваемост в града, са седалката – удобна и ергономична, с височина на 770 мм. Има кука за чанти и USB порт с водоустойчив гумен капак.

Технология

Електрическият мотор е разработен от Piaggio, е вграден в главината на задните колела. Това допринася за опростяването и компактността на скутера. Версиите 1 и 1 + са оборудвани с електрически двигател, който извежда 1,2 киловата непрекъсната мощност, докато мощността на версията 1 Active е 2 кВт. Това позволява постигане на производителност, сравнима с тази на традиционните 50-кубикови скутери, съчетана с бързата мощност от място, характерна за електрическите двигатели.

Благодарение на ниското си тегло, модерната си литиево-йонна батерия и ефективната система за възстановяване на кинетична енергия (KERS), която зарежда по време на спиране, всички версии на Piaggio 1 гарантират изключителен обхват, достигащ до 100 км при версията 1+.

Piaggio 1 е изключително лек – 75 кг без батерията, 79 кг в версията 1 Active. Не се променя изисканата архитектура на шасито, а се приемат същите технически решения като традиционните скутери на Piaggio. Рамката е единична стоманена тръба с висока устойчивост с елементи от пресована стомана.

Системата за окачване разчита на вилка с винтова пружина и хидравличен амортисьор отпред, докато отзад се използват двойни хидравлични амортисьори, всичко в полза на комфорта и безопасността при каране. Спирането е мощно и модулирано, осигурено както отпред, така и отзад от голяма 175 мм хидравлична дискова спирачка. Версията 1 Active предлага комбинирано CBS спиране.