Преди 100 години Opel печели първото  състезание на Авус

Марката Opel влиза в историята на берлинското автомобилно състезание на Авус. Преди 100 години Фриц фон Опел спечели първото състезание на „Automobil-Verkehrs- und Uebungsstraße“ (Avus). Също така Opel печели първото място и в последното състезание на известната писта. Щефан Кислинг завършва състезателната ера на днешната градска магистрала A115 с двойна победа в двата кръга на германските Touring Car Challenge. През изминалите 77 години Авус, подобно на толкова много състезателни писти, е свидетел на трагедии и триумфи. Opel отбелязва забележителни моменти в Берлин, като най-известният със сигурност е рекордното постижение на Opel RAK 2. Зад волана на автомобила е внука на Адам Опел, Фриц фон Опел, който му спечели прякора „Raketen-Fritz“ ( „Фриц ракетата“).

Финалният флаг: Първо състезание, първи сълзи от радост

Още във фазата на планиране, която започва през 1909 г., за Авус се предвижда двойна функция. От една страна е важна част от транспортната мрежа в западната част на Берлин. От друга е вълнуваща автомобилните фенове писта. Предвиденото трасе всъщност не е било идеално за тази цел. То е от две прави, всяка с дължина около девет километра, свързани в краищата си. Пистата била много по-подходяща за тестове за издръжливост, отколкото за състезания, тъй като има само два завоя.

Въпреки това цяла Германия очаква с нетърпение първият старт, който е насрочен за откриването на германското автомобилно изложение през 1921 г. На 24 септември в 11 часа настъпва големият момент. Шестнадесет състезателни коли от девет производители ще се състезават на писта Авус. Над 200 000 зрители гледат събитието от новите бели трибуни. За да се настанят всички желаещи да присъстват са изградени и разположени 65 билетни кабини.

Състезателите са пуснати на пистата по двойки на интервали от 45 секунди. Фриц фон Опел излиза в предпоследната двойка. Неговият огненочервен Opel 8/25 к.с. с 2,3-литров четирицилиндров двигател се представя отлично. Под аплодисментите на зрителите, той си пробива път напред обиколка след обиколка. На финала фон Опел изпреварва останалите състезатели и печели след седем обиколки с време 1 час, 4 минути и 23 секунди. Средната му скорост е  128,84 км/ч.  Вторият Георг Кльобле с NSU изостава с около пет минути и половина. С време от 8 минути и 14 секунди, Фриц фон Опел прави и най-бързата обиколка.

Във втория ден от състезанието Opel също е на челна позиция. В 6-ата обиколка Франц Брекхаймер и Фриц фон Опел завършват на второ и трето място. За Opel и Фриц фон Опел представянето в това състезание от голямо значение. Той го показва в интервю за вестник „Berliner Tageblatt“: „Сълзите не са обичайни за мен, но плаках като дете от радост.“

На две гуми е също толкова добре, като на четири: Мотоциклетите на Opel също печелят

На 24 юни 1923 г. фон Опел за пореден път доказва таланта си и се състезава в надпреварата на Германската асоциация на мотоциклетистите (DMV). Въпреки силната конкуренция в края на деня той се очертава като победител със своята машина Opel 346 куб. см. В четири обиколки той постига средна скорост от 87 км/ч. и изпреварва класиралия се втори с 6 минути. Името на Opel оглавява списъкът с победителите в Авус, както на две колела, така и на четири.

Писта Авус: Поглед към бъдещето

В средата на 20-те години писта Авус е разширена допълнително. Реновирането включва асфалтова повърхност вместо предишния макадам, нови трибуни и модерна система за озвучаване. Специално за най-зрелищния ден в 100-годишната история на пистата.

Още през април 1928 г. състезателят от Рюселсхайм, заедно с публициста Макс Валиър, инженера Фридрих Сандер и състезателния пилот Курт Волхарт, са постигнали това, което преди се е смятало за утопично. Екипът е оборудвал Opel 4/12 к.с. с ракетно задвижване и успешно го тества – Opel RAK 1. Тестовете трябвало да продължат с подобрена кола и при още по-висока скорост. Тъй като тренировъчната писта в Рюселсхайм не била подходяща за това, изборът паднал върху берлинския Авус. Opel RAK 2 е специално проектиран за високоскоростно шофиране на базата на шасито на Opel 10/40 к.с. „Черният състезател“ с футуристичен дизайн, тежащ около 560 кг. е с крила и има възможност да развива до шест тона тяга.

На 23 май 1928 г. в 10 часа сутринта полицаи разчистват пистата, за да може Фриц фон Опел да седне зад волана и да се подготви. Повече от 3000 гости и зрители утихват. И тогава всичко се случило така: „Стъпвам върху педала за запалване. Зад мен оставате всички вие и излитам напред …. Настъпвам отново, отново и ме изстрелва яростно напред за четвърти път. Отстрани всичко изчезва …. Ускорението е светкавично. Вече не мога да мисля. Реалността изчезва.“

Шофьорът от Рюселсхайм успява да овладее северната крива и повдигането на колата, тъй като крилата не могат да осигурят достатъчно притискаща сила при развиването на скорост от 238 км/ч. След малко под три минути всичко приключва. RAK 2 бавно намалява скоростта, огромни облаци бял дим се разнасят в небето под възгласите на зрителите. 29-годишният Фриц фон Опел впечатляващо доказва пред целия свят, че ракетното задвижване е мощно и управляемо. Впоследствие той е наречен „Raketen-Fritz“ (Фриц ракетата), а Opel става известен като най-прогресивния производител на автомобили в Европа. Ракетната ера получава своята премиера пред работещите камери на телевизионните оператори, а Авус е нейната сцена.

На стартовата линия за DTM, ITC и DTC: Ерата на Opel Calibra

През следващите десетилетия състезателните автомобили на Opel се представят главно в ралита. Марката със знак като светкавица печели три европейски шампионски титли, а през 1982 г. Валтер Рьол става световен шампион в Ascona 400. В края на 80-те години Opel официално отново влиза в пистови състезания. Отново и на Авус, която е значително модернизирана и подобрена. Най-горещите състезателни сезони започват в средата на 90-те години в германския шампионат за туристически автомобили (DTM) и международната серия за туристически автомобили (ITC). С грандиозния Opel Calibra V6 и най-добрите пилоти екипът от Рюселсхайм печели невероятна победа в ITC през 1996 г.

Opel Calibra също е в центъра на вниманието и на 3 май 1998 г. В 17:02 ч. в тази прохладна пролетна неделя една ера приключва. За последен път черно-белият кариран флаг се развява над писта Avus, обявявайки Щефан Кислинг като последния победител в това легендарно състезание. 24-годишният пилот управлява червен Opel Calibra 16V и изпреварва конкурентите си в DTC още от самото начало. „Много специален момент за мен“, спомня си Кислинг, чиято победа бележи края на историята на Opel и  Авус.

Следващата глава от историята започва

След последната победа на Щефан Кислинг в DTC, моторните спортове на писта Авус са минало. Въпреки това автомобилите Opel Corsa, Astra, Insignia и т.н. може да видим всеки ден на Авус. Не като част от автомобилно състезание, а като удобна градска магистрала в Берлин.

Днес Opel отново се фокусира върху ралито, с Corsa Rally4, както и в първото в света Електрическа рали. В ADAC Opel e-Rally Cup, отбори от пет нации се състезават един срещу друг със своите изцяло електрически автомобили – без вредни емисии, но изпълнени със страст.