Предварителен календар на MXGP за 2021 г.

Промотърът на световния шампионат по мотокрос Infront Moto Racing и ФИМ, обявиха предварителния календар на MXGP за 2021 г.

Сезон 2021 ще започне по-късно от обикновеното.

Планът е световния шампионат да стартира в началото на април, за да се даде време на пандемията да се успокои, а отборите и състезателите да извършат тестовете и подготовката, необходими за поредния интензивен състезателен сезон. Целта е да се поддържа календарът с обичайния формат, въпреки че той ще бъде адаптиран, ако е необходимо, към развитието на пандемията COVID-19.

Шампионатът през 2021 г. ще включва 20 Гран при,  като ще има четири изцяло нови състезания на непознати трасета. Това са: MXGP на Оман на трасето Мускат, MXGP на Нидерландия в Осс, MXGP на Финландия в Ити-КимиРинг, което бе предвидено за сезон 2020, но бе отложено. Четвъртият старт е MXGP на Игора Драйв в Русия.

Естествено световният шампионат се връща на някои от познатите трасета. Това са Агуеда, Тойчентал, Орльонок, Кегумс, Джакарта, Семаранг, Локет, Ломел, Удевала, Афионкарахисар, Сен Жан д’Анжели, инто Ксанаду-Агойомолинос и Неукен в Патагония-Аржентина.

Сезонът започва на 3 април 2021 г. с MXGP на Оман, преди да се върне в Европа за MXGP на Италия.

След това идват Португалия, Нидерландия, Германия, Русия и Латвия. После шампионатът отива в Азия с два старта в Индонезия, преди да се върне пак в Европа. Тогава са стартовете в Чехия, Белгия, Швеция, и Финландия. После в края на август сериите отиват в Русия за MXGP на Игора Драйв, следвани от Турция, Китай, Франция, Испания. Шампионатът ще завърши в патагония, Аржентина.

Естествено, след година прекъсване, през  2021 г. ще има и Мотокроса на нациите на ФИМ, който ще бъде в Имола,  Италия на 26 септември.

Освен световния шампионат на ФИМ, ще се организират и световен шампионат за жени, както и европейските шампионата. Публикуваме и пълният календар: