Победа за Тим Гайсер и Honda в MXGP на Европа

Тим Гайсер от екипа на HRC постигна най-добрия си резултат откакто е лидер в шампионата. Той стана първи и втори в двата манша и спечели MXGP на Европа. Нашият пилот Петър Петров с КТМ стана 17-и в общото класиране и си тръгна със 7 т.

Състезанието бе трето поредно на пясъчното трасе в Мантова в разстояние на 10 дни. Гайсер със своят мотоциклет Honda CRF450RW спечели първата MXGP в общото класиране за сезона. В клас МХ2 първото място спечели Джаго Геертс от екипа на Monster Energy Yamaha Factory Racing. Той се върна на върха с второ място и победа в двата манша. Това е 4-а победа в общото класиране за пилота през този сезон.

В първия манш словенецът се измъкна добре при старта от групата пилоти – Хорхе Прадо с КТМ, Ромен Февре с Kawasaki и Дилън Уолш с Honda.

Прадо и Февре паднаха, а Уолш поведе, следван от Гайсер, съотборникът му Мич Евънс и звездата на КТМ Антонио Кайроли. След това Гайсер поведе и така бе до финала. Втори стана Глен Колденхоф с GAS GAS, а трети – Прадо с КТМ. След тях бяха Евънс и Кайроли.

До този старт Гайсер имаше 7 спечелени манша в 10-те кръга. Сега добави още една победа, след като постигна отлична скорост и контролираше първото състезание на бързото трасе в Мантова. В този манш Петър Петров стана 19-и.

Вторият манш спечели Кайроли, но втори бе Гайсер на 2,6 сек..

Това осигури и първото място на словенеца за кръга. Тим допусна малка грешка в средата на състезанието, заради която загуби позиция. Сега Гайсер води с 11 точки преднина в световното първенство в MXGP за 2020 г. Трети стана Джеръми Суивър с Yamaha, следван от Февре и Колденхоф.

Във втората надпревара Петров бе по-бърз и зае 16-о място. Това е бе най-доброто класиране за нашия кросист през този сезон. В момента той е на 26-о място с 31 т.

Така на подиума в общото класиране на Гайсер асистираха Кайроли и Колденхоф.

Следващия уикенд предстои нов старт – в испанската столица Мадрид, на новото трасе в близост до търговския комплекс Ксанаду-Аройомолинос. Досега това трасе не е използвано, но се твърди, че е на твърд терен.