Планинско Своге 2021 г. в щурм към Заселе

Този уикенд предстои 3-ия кръг от планинския шампионат на България. И то близо до София – в Своге. Най-големия град в Искърското дефиле ще бъде домакин на състезание за първи път от 10 години насам. Преди време там се правеше т.нар. „шоколадово рали“ или рали „Република“, а после планинско на класическото трасе Лъкатник-Миланово. Последното бе през 2011 г.

Само че сега трябва да забравим за тази отсечка. Новото трасе е от изхода на с. Церово посока Балкана към първото от селата с трите „З“ – Заселе. Другите две са Зимевица и Заноге, но те са по-нагоре в планината. Трасето е късо – 3325 м. с 10 леви и 12 десни завоя- Денивелацията е 266 м. Почти веднага след старта през махала Могилата следва една лудешка плетеница от 6 обратни завои. После е по-леката част към махала Селцето. Някога тази отсечка, но с продължение към споменатите села и до билото на Балкана се караше на рали Виктори София през 2008 г.

В четвъртък ще бъде публикуван списъкът със заявките за състезанието. То обаче едва ли ще бъде пропуснато от лидера в шампионата Пламен Камбуров с Skoda Fabia RS2000. Пламен има две победи – на Българка и в Раховец Лясковец. Освен това той няма как да отсъства, тъй като състезанието се организира именно от неговия клуб – Ел-Ви Ауто Рейсинг. Това е първото състезание, което се прави от този клуб. А старанието си личи, тъй като трасето се преасфалтира и се почиства от храсти и клони отстрани. Както вече писахме, извън класирането, тестово каране ще направи Пламен Стайков с навигатора си Рафи Кадир с новата си Skoda Fabia R5.

Центърът на състезанието е в Своге. Феновете могат да се изкачат и пеша до Заселе и са идат на финала или по трасето на състезанието, като използват и „Вазовата екопътека“. Тя е много живописна, започва от Гара Бов и минава покрай водопада Скакля.


В събота – 7 август 2021 от 08:00 до 11.30 ч. на централния площад на град Своге ще бъде техническия преглед на автомобилите. Пак там от 12.00 ч. е официалното откриване на състезанието.

В 12:45 ч. е първото заседание на спортните комисари и публикуване на допуснатите автомобили по реда на стартиране. От 13.30 ч. е брифинг с пилотите на центъра на площада.

От 14:30 ч. е официалната тренировка по трасето в три манша. В 19.30 ч. ще бъдат публикувани резултатите и реда на стартирана на състезанието

Стартът на състезанието е в неделя, 8 август в 10.30 ч. Финалът се очаква да е в 14.00 ч. Публикуването на официалните резултати и награждаването ще бъде в около 14:30 ч. на площада в центъра на Своге.

Снимки Курти Куртев и архив