Перес над всички в първата тренировка в Баку

Победителят от надпреварата за Гран При на Монако преди две седмици Серхио Перес започна по подобаващ начин осмия състезателен уикенд за годината във Формула 1. Мексиканецът бе най-бърз в първата свободна тренировка преди състезанието за Гран При на Азербайджан, в което той триумфира преди 12 месеца.

Пилотът на Ред Бул успя да запише време от 1:45.476 с меките гуми, с което бе с 0.127 секунди по-бърз от Шарл Леклер с Ферари. Монегаскът обаче постигна своето топ постижение във втория си тур с най-меките смеси на Пирели, докато Перес направи това още в първия си опит.

Трети и четвърти в рамките на първия час за подготовка в Баку останаха вторите пилоти на Ред Бул и Ферари, Макс Верстапен и Карлос Сайнц, които бяха със съответно 0.334 и 0.536 по-бавни от Перес. И двамата също използваха софт при своите рекордни обиколки.

Сесията премина без съществени инцидент въпреки наличието на бетонни стени в непосредствена близост до пистата. Все пак виртуалната кола за сигурност бе използвана на два път, след като двама пилоти спряха на трасето с технически проблеми.
Първо Мик Шумахер спря след секцията около замъка още в самото начало, след като охладителна течност изтече от неговия радиатор. Малко след това и Никола Латифи паркира своя Уилямс в началото на втория сектор, след като колата му загуби мощност. Освен това световният шампион Верстапен се завъртя на 15-и завой в самият край на тренировката, но като по чудо се размина с контакт в стената.