Пабло Кинтанила с Honda и Ал-Атия с Toyota печелят рали Мароко 2021

Рали Мароко завърши с отличен резултат за Monster Energy Honda.  В последния ден на ралито Пабло Кинтанила нанесе решителния удар над съперниците си, за да спечели етапа и състезанието.

Екипът на Monster Energy Honda отбеляза отличен резултат в рали Мароко. След само пет месеца, откакто е с новия си екип, чилиецът Пабло Кинтанила постигна първата си победа в състезание на борда на Honda CRF450 RALLY. Това е първи успех на Кинтанила в Мароко. Той се връща на пътя на триумфа след рали Атакама 2019. Резултатът на отбора е три етапни победи в Мароко. Последният успех на Honda в Мароко бе постигната от Пауло Гонсалвеш през 2013 г.

Основната цел на отбора да участва в това четвърто състезание от световното първенство по рали крос-кънтри на ФИМ беше да натрупа  възможно най-голям пробег в пустинята за своите четирима състезатели. Това бе генерална подготовка преди предстоящото участие на Monster Energy Honda Team в рали Дакар. Отборът успя да потвърди, че както високото ниво на ездачите, така и мотоциклетът Honda CRF450 RALLY продължават по положителната посока на развитие в последните сезони.

166-километровият финален специален етап премина бързо за повечето състезатели, които се бореха за победа. Давид Кастера, директор на състезанието, беше проектирал трасе с много малко навигация. При много лек вятър, прахът се вдигаше във въздуха и затрудняваше мотористите. Така стана невъзможно ездачите, движещи се отзад, да компенсират изоставането.

Пабло Кинтанила започна на добра позиция – стартира трети и атакува преднината на Матиас Валкнер (Red Bull KTM Factory), който тръгна втори в етапа. Ездачът на Monster Energy Honda вдигна достатъчно високо темпо, за да му позволи да изпълни основната си мисия и да спечели последния етап на рали Мароко. Съотборникът му Рики Брабек не успя да намали разликата, която го разделяше от съперниците му в общото класиране. Въпреки че завърши на второ място в отсечката, пропусна да стъпи на подиума в ралито и остана 4-и.

Матиас Валкнер завърши втори в ралито, но спечели световната титла по рали-крос на ФИМ. И откриването на пистата тази сутрин Даниел Сандърс (Gas Gas Factory Team) успя да ограничи щетите до абсолютен минимум. Той завърши трети и в етапа, и в общото класиране, като не допусна до подиума да се добере Рики Брабек.  Пилотът на Monster Energy Honda остана 4-и.

В рали 2 Брадли Кокс (BAS Dakar KTM) потвърди всички очаквания, като спечели първия си специален рали рейд само с 1:20 мин.  преди колегата новобранец Мейсън Клайн (BAS Dakar KTM), който имаше огромна преднина от 54:58 мин.  пред италианеца Паоло Лучи. В Enduro Cup Afriquia мароканският пилот Амине Ечикер (KTM OCP) взе още една етапна победа, за да спечели в класа.

При автомобилите Насър Ал-Атия (Toyota Gazoo Racing) взе своята 6-та победа в рали Мароко, а с нея и колоната в шампионата за Световната купа на ФИА. В клас Т3 за леки прототипи победата отиде при руснака Павел Лебедев (Moscow Rally Team).

В Т4 претендентът Михал Гоцал (Energylandia) се изненада съперникът на Арон Домзала (Monster Energy Can-Am) с темпото и напористата си атака. Гоцал обаче счупи задното си окачване и „подари“ победата в класа на Домзала. В клас Open Патрик Прот (Revival Aventures) зае челното място. При камионите победата отиде при Джерит Зумонд (Man TGA).