Официално разкриха лимитиран KTM 1290 Super Duke RR

KTM допринесе за нов, по-лек и по-фокусиран мотоциклет, след като представи официално лимитираната серия на модела 1290 Super Duke RR. В Матигхофен не им е за първи път да пуснат нещо, базирано на сериен модел. Освен това, тази машина на  КТМ  тръгва в битката за супер нейкид надмощие през 2021 г Моторът е обявен за по-лек, по-зъл и по-фокусиран KTM 1290 Super Duke RR.

Машината няма да бъде пълна изненада, тъй като пътят към този мотоциклет е доста добре документиран в поредица от патентни заявки и изтичане на данни от фирмата. Това, което не беше истински известно, беше точната спецификация на силно преработения мотор.

А той е по-лек, по-твърд, по-бърз… Същността на мотоциклета е да се съсредоточи върху „чистото представяне“, като твърдят от КТМ. Мотоциклетът е резултат от работата на отдела за научноизследователска и развойна дейност. Той има свободата да изгради мотора на мечтите си. Това означава, че новият RR е с 9 кг по-лек от стандартния Super Duke R, като накланя везните на 180 кг, докато се твърди, че двигателят от 1301 куб. см произвежда 180 к.с. – по една конска сила на кило. Въртящият момент е 140 Нм.

Отслабването на байка се дължи на широкото използване на карбон. Опашката му е подобна на скорпион. Това е само една от многото леки части на новата машина. Джантите също са с 1,5 кг по-леки от преди и са обути със супер контактни гуми Michelin Power Cup2 за допълнително сцепление с пистата.

Шасито на мотоциклета също е преработено. Поръчковите вилики на WP Apex Pro 7548 Close Cartridge, регулируемият амортисьор на WP Apex Pro 7117 и задният амортисьор Apex Pro 7746 допълват хардуера.

Под кожата е преработена и електрониката на мотоциклета, с въвеждането на режими за каране Track и Performance. От KTM твърдят, че те позволяват на ездача почти неограничени възможности за регулиране за приплъзване на задните колела, реакция на газта, контрол на старта и регулиране на приплъзването на двигателя.

Поръчването на лимитирана серия се прави с депозит, а байковете за Европа са достъпни само чрез онлайн портал за предварителна поръчка. Възможност да се поръчат е от утре –  8 април. Вероятно ще се похарчат бързо, тъй като за цял свят са предвидено само 500 броя. От KTM не разкриват колко ще бъдат разпределени за Европа.

 

Данни за КTM 1290 Super Duke RR

• 180 к.с. и 180 кг. Придават на KTM 1290 Super Duke RR съотношение мощност / тегло 1: 1

• Ново окачване WP APEX PRO и гуми Michelin Power Cup2

• Нова каросерия от карбон

• Лека литиево-йонна батерия, спестяваща 2,5 кг

• Свръхлеки ковани джанти, спестяващи 1,5 кг тегло

• Подрамка от карбон  преработена единична седалка

• Вдъхновен от прототип CTG

• Ексклузивен пакет KTM PowerParts

• Само 500 броя по целия свят