От Хонда отхвърлиха възможността да се върнат във Формула 1От Хонда отхвърлиха възможността да се върнат във Формула 1

Хонда прекъсна своето заводско участие във Формула 1 в края на 2021 година, като решението за това бе взето година по-рано, на фона на кризата, породена от COVID-19. Дори и спечелената титлата от Макс Верстапен не успя да убеди шефовете на японския гигант да продължат инвестицията си в проекта.

Въпреки това Ред Бул и Алфа Таури все още използват задвижващите системи на Хонда, но вече брандирани като Ред Бул. Първоначалната идея бе те да се произвеждат в новото крило на хабриката на „Биковете“ в Милтън Кийнс, но тъй като то не бе готово навреме агрегатите отново се правят в Сакура, под надзора на състезателната дивизия на Хонда – Honda Racing Corporation.

Въпреки това и все още близките отношения с Ред Бул от Хонда са категорични, че за момента не се дискутира възможността за нова заводска програма.

„Ние сме много заинтересовани и следим тенденциите във Формула 1, но това не означава, че ние ще се върнем скоро. Сега искаме да се фокусираме върху технологичното развитиет, затова няма дискусии за завръщане във Формула 1“, заяви един от шефовете на Хонда – Коджи Уатанабе.

„Хонда приема моторспорта много сериозно и решението да напуснем беше много тежко. Компанията реши да се насочи към въглеродно неутралните технологии. За нас нямаше какво повече да преследваме във Формула 1“, добави той, коментирайки решението за оттегляне от спорта.