Отложиха автосалона в Женева през 2022 г.

Днес организаторите на автосалона в Женева обявиха, че той се отлага за 2023 г. Поради проблеми в индустрията, свързани с пандемията COVID-19, фондацията Comité permanent du Salon international de l’automobile, като организатор на Международното автомобилно изложение в Женева (GIMS), беше принудена да отложи салона за 2023 г. Въпреки че изложението през февруари 2022 г. ще бъде отменена, стъпките, които вече са предприети за развитието на платформата, ще продължат да се прилагат, което ще позволи по-въздействащо моторшоу през 2023 г.

Решението за отмяна на GIMS 2022 е взето предвид най-добрия интерес както на производителите на автомобили, така и на феновете, ксоито ще посетят изложението. Преките и косвени въпроси, свързани с продължаващата пандемия COVID-19, оставиха организаторите без алтернатива. От една страна, преките проблеми на пандемията включват продължаващи ограничения за пътуване за международни изложители, посетители и журналисти. От друга страна, косвените проблеми на пандемията, като недостигът на полупроводници, представиха на производителите на автомобили нови приоритети, които първо трябва да решат. Тези проблеми доведоха до решението за окончателното отлагането на шоуто.

“Работихме изключително сериозно и опитахме всичко да активираме отново Международно автомобилно изложение Женева 2022”, коментира Маурис Туретини, президент на Comité permanent du Salon international de l’automobile. “Въпреки нашите усилия, трябва да се изправим пред фактите и реалността: ситуацията с пандемията не е под контрол и представлява голяма заплаха за голямо събитие на закрито като GIMS. Ние жбочи гледаме на това решение по-скоро като на отлагане, отколкото като анулиране. Международното автомобилно изложение в Женева ще се върне по-силно от всякога през 2023 г.“

Главният изпълнителен директор на Международното автомобилно изложение в Женева Сандро Мескита заяви: „Много изложители посочиха, че несигурността, причинена от пандемията COVID-19, прави невъзможно да поемат твърд ангажимент за GIMS 2022. На всичко отгоре е отрицателното въздействие, което настоящият недостиг на полупроводници има върху производителите на автомобили. Кризата с чиповете вероятно ще се проточи още и през следващата година, с отрицателни финансови последици за производителите на оригинално оборудване. В тези несигурни времена много марки не могат да поемат ангажимент да участват в търговски панаир, който щеше да се проведе за малко повече от четири месеца. Когато се вземат предвид всички фактори, стана ясно, че е необходимо да се отложи шоуто.”