Организаторите на ТТ на Ман с важна инициатива за безопасност на пилотите

Организаторът на ТТ на остров Ман – ACU Events обяви подробности за нова инициатива за подобрени медицински стандарти на състезателите, която ще бъде въведена от 2025 г.

Новата инициатива е създадена в сътрудничество с Manx Roadracing Medical Services, които осигуряват медицинска помощ, начело с главния медицински директор за TT д-р Гарет Дейвис.

Целта е да се подобри физическото и психическото здраве на пилотите, участващи в ТТ, и е най-новата стъпка за подобряване на цялостната безопасност на събитието.

Вече не е тайна, че TT е едно от най-опасните спортни събития в света. Вече над 260 състезатели са загубили живота си, състезавайки се на планинското трасе с дължина 37,75 мили (60 км).

Въпреки че TT не е кръг за Гран При от средата на 70-те години на миналия век, то е като магнит за тези, които искат да се състезават на него. ТТ продължава да бъде обект на огромен контрол всяка година.

Шосейните състезания, особено в Ирландия, бяха силно засегнати през последните години от нарастващите разходи за застраховки. Но най-голямата заплаха за TT, според говорител на събитието, е общественото мнение.

В крайна сметка, колкото повече TT попада в светлината на прожекторите, когато се случи инцидент, толкова повече се възприема от основните медии и гласът на неговите противници се чува силно.

Тъй като TT се стреми да разшири своята фенбаза, бе признато, че негативната публичност от източници, свързани със събитието, само ще навреди и също ще има вторичен ефект върху спонсорството.

Въпреки опасностите от TT, ACU не седеше със скръстени ръце в опитите си да гарантира, че всяка разумна мярка за безопасност, която може да бъде предприета, е била, за да направи събитието възможно най-безрисково.

Това включва прекратяване на карането на мокра настилка, премахване на сутрешните тренировъчни сесии, отделяне на огромно количество време за обучение на новаците, GPS проследяване на ездачите, дигитални маршалски табла и подобрени стандарти за екипировката на ездачите, наред с много други неща.

Новите медицински стандарти, които се представят, са най-новите в търсенето за безопасност. В момента всички състезатели трябва да подадат медицински доклад, получен от техния лекар, в ACU като част от процеса на кандидатстване за получаване на лиценз за състезание в TT.

От 2025 г. TT планира да подложи всеки състезател на медицинска оценка от медицинския служител на надпреварата.  Това ще стане преди тренировъчната седмица, докато MRMS ще дава насоки за повишаване на физическата и психическата подготовка на ездача.

Пилотната форма на тази схема ще започне тази година с шепа доброволци, които ще преминат редица медицински тестове. Данните ще бъдат наблюдавани за набор от фактори. Това са нива на лактат, кръвна захар, сърдечен ритъм и сила на захващане. Оценките ще се извършват преди и след квалификациите и състезателните сесии.

Идеята зад това е да се следи точно физическото и психическото здраве на ездача, тъй като той непрекъснато е подложен на суровото каране по трасето на TT, за да информира по-добре медицинските стандарти занапред.

Източник motorsport.com