Ожие бие Рованпера в първия етап на рали Сафари

Себастиен Ожие поведе в рали Сафари в Кения. Пилотът на Toyota Yaris спечели първия специален етап от завърналото се в календара легендарно африканско състезание. Първите трима пилоти се събраха в по-малко от секунда в началото на надпреварата в Найроби.

Световният рали шампионат се завърна в Африка за първи път от 19 години. Французинът Ожие започна устремно и беше с 0,3 сек. по-бърз от съотборника си в Toyota Кале Рованпера в супер специалния етап с дължина 4,84 км Касарани край столицата.

Елфин Евънс оформи тройката на Toyota Gazoo Racing в челото, като уелсецът бе с още 0.4 сек. след Рованпера и 7 десети от Ожие.

Ожие и Ойт Танак тръгнаха един до друг в последната серия по широките завои и скоковете на специално изграденото трасе пред многохилядната тълпа от зрители. С огромни облаци от прах, Ожие победи пилота на Hyundai i20 с 2,5 сек.

Кале Рованпера, чиито баща Хари два пъти е бил втори в изтощителното кенийско Сафари, победи Сани Сордо с Hyundai. Евънс пък взе победа срещу Тиери Нювил, който отстъпи няколко секунди след като отваряше доста широко някои от завоите със своя i20.

Темпото на Танак беше достатъчно добро, за да осигури четвърто място. Нювил остана на 5.0 сек. 5-и. Такамото Кацута влезе в първите шест. Японският пилот беше на 0,6 сек. от Нювил.

Утре маршрутът минава покрай южния бряг на езерото Найваша. Етапите Чюи Лодж (13,34 км) и Осераин (18,87 км) са в Озеренгони, където живеят лъвове, леопарди, жирафи, антилопи и биволи. Те са в сандвича Кедонг (32,68 км) – най-дългият етап от ралито и изпитание отпреди години в рали Сафари. След сервиза и трите скоростни се повтарят, за да достигнат общия ден до 129,78 км.