Обявиха предварителният календар в MotoGP за 2022 г.

ФИМ публикува предварителния календар в MotoGP за 2022 г. Предвиждат се 21 състезания от март до ноември. Ще има и два нови старта – в Индонезия и Финландия.

Сезон 2022 започва, както обикновено, под светлините на прожекторите на пистата Лосаил в Катар в началото на март (6-8). След това, от 18-ти до 20-ти март, за първи път колоната се отправя към чисто новата улична писта Мандалика Интернешънъл (Mandalika International). След почивен уикенд април стартира с два старта в Аржентина и Америка, а после идва пътуването до Портимао на 22-24 април, което е първото европейско състезание за сезона.

Кратко пътуване до Херес за Гран при на Испания от 29 април до 1 май. През май и юни ще се състоят стартовете във Франция, Италия, Каталуня, Германия и Холандия. От 8 до 10 юли, преди триседмичната лятна ваканция, падокът на MotoGP се отправя към Кими Ринг за първата Гран при на Финландия от 1982 г. насам.

Втората половина на сезона  започва във Великобритания.

Състезанието е на Силвърстоун от 5 до 8 август, а после домакин е австрийската Ред Бул Ринг  за 14 кръг от 19 до 21 август. Гран при на Сан Марино на пистата Мизано – Марко Симончели е от 2 до 4 септември, преди да се появи поредица от три състезания в три уикенда.

Състезателите и отборите ще се състезават на Моторланд Арагон от 16 до 18 септември, преди падокът да се насочи направо към Туин Ринг Мотеги в Япония на 23 – 25. Седмица по-късно е завръщането в Тайланд  – от 30 септември до 2 октомври.

След това циркът MotoGP пътува до Австралия и класическата писта Филип Айлънд – 14 – 16 октомври, а Малайзия идва седмица по-късно, на 21-23 октомври, като предпоследен кръг от шампионата. Традиционният последен кръг на сезона ще бъде пистата „Рикардо Тормо“ във Валенсия, където пада завесата през 2022 г. – от 4 до 6 ноември.

Предсезонни тестове за 2022 г.

Отборите започват тестове за 2022 г. още тази – на Херес на 18 и 19 ноември. След това клас MotoGP има два теста в началото на 2022 г. плюс шейкдаун тест на Сепанг за заводските тестови пилоти и новаците. Вторият тест ще бъде на новата писта по улици Мандалика в Индонезия. Настройките ще се правят в двата дни, предхождащи тестовете на MotoGP.

 Шейкдаун тест: 31 януари – 2 февруари
 Тест на Сепанг: 5–6 февруари
 Тест на Мандалика: 11–13 февруари

За класовете Moto2 и Moto3 ще има един тест на пистата Херес – Анхел Нието. Настройките ще се правят един ден преди официалния тест за двата класа.

– Тест на Херес: 22-24 февруари

Предварителен календар за 2022 г.

6 март –  Катар*, Losail International Circuit
20 март – Индонезия**, Mandalika International Street Circuit
3 април – Аржентина,  Termas de Rio Hondo
10 април – Америка, Circuit of The Americas
24 април –  Португалия, Algarve International Circuit
1 май – Испания, Circuito de Jerez-Ángel Nieto
15 май – Франция, Le Mans
29 май – Италия,   Autodromo del Mugello
5 юни – Каталуня, Barcelona-Catalunya
19 юни – Германия, Sachsenring
26 юни – Нидерландия,  TT Circuit Assen
10 юли – Финландия**, KymiRing
7 август – Великобритания, Silverstone Circuit
21 август – Австрия,  Red Bull Ring-Spielberg
4 септември – Сан Марино и Ривиера ди Римини, Misano World Circuit Marco Simoncelli
18 септември – Арагон, MotorLand Aragón
25 септември – Япония, Twin Ring Motegi
2 октомври – Тайланд,  Chang International Circuit
16 октомври – Австралия,  Philip Island
23 октомври – Малайзия,  Sepang International Circuit
6 ноември – Валенсия, Comunitat Valenciana-Ricardo Tormo

* Състезание на осветление
**Предстои хомологация