Обръщение на председателя на АФБ Камен Михайлов

Вчера на официалния сайт на Автомобилна федерация на България (АФБ) се появи Обръщение на председателя на автомобилното обединение Камен Михайлов. Повод за публикуването на обръщението е състоялата се среща в Министерството на младежта и спорта.

Срещата не бе обявена публично. Стана ясно по-късно, че темата за събирането е била изключването на сливенския клуб АСК Скорпион от членството в АФБ и протеста на сливенчани по повод на лишаването от спортни права на клуба. Клубът е изключен от АФБ, заради провала и фрапантните неуредици на рали “Монбат – Сливен”. Стана ясно, че това събиране целенасочено е било използвано, за да се поднови и да се провокира повторно продължилото няколко месеца оспорване на лиценза на АФБ пред Спортното министерство.

Обръщение на Председателя на АФБ

Здравейте, уважаеми колеги,

Следващите редове са провокирани от поредица от събития и факти, натрупали се от първия ден, когато АФБ получи лиценз да управлява и организира автомобилния спорт в България, разпрострели се и до днес.


Аз търпя критика, че не съм изострил Вашето внимание по отношение на всичко онова, което Федерацията е свършила и постигнала през споменатия период.

Не съм афиширал, че с Вашите пари и средства, осигурени от спечелен конкурс във FIA, АФБ успя да закупи GPS система, която доказа висока ефективност на терен (визирам Рали Сливен). Не съм Ви споменал за закупени кантари, ограждения и инвентар в полза на автомобилния спорт. Не съм губил от ценното Ви време, да Ви информирам, не без гордост и радост, за факта, че АФБ успя да легитимира седем члена на комисии във FIA. Не съм ви казал, че имаме дори и българин в комисията по хомологации на FIA.

Не съм Ви занимавал и с всички онези трудности, с които АФБ се пребори, за да запази в международния календар двете останали международни ралита и АФБ успя.

През цялото време съм вярвал, че всички виждат постигнатото, а когато действията говорят, думите са излишни.

Днес, 15.07, колеги, чашата преля!

Всички сте запознати с факта, че УС на АФБ взе решение за изключването на АСК Скорпион, като сте запознати с мотивите на решението.

Искрено Ви уверявам, че това беше едно изключително тежко решение, но то се взе в резултат на двегодишни натрупвания на негативи и на непростим стил и метод на работа на АСК Скорпион.

Вероятно знаете, че на последното ОС на АФБ, делегатите на ОС искаха най-строги санкции за сливенския клуб. Аз бях един от техните защитници, като поисках да се даде още един шанс, за да може да се спаси Рали Сливен.

Уви, въпреки многократните ни срещи в офиса на Федерацията, въпреки многобройните „искрени” обещания, познатият маниер на работа с бодри крачки, продължи да шества, уповавайки се на граденото с години чувство за безнаказаност.

Проведеното през тази година Рали Сливен беше апотеоз на лоша организация и безотговорност. На всичкото отгоре, АСК Скорпион обвини АФБ за провала си.

По време на състезанието, аз държах непрекъснат контакт с г-н Пламен Иванов, който беше официално лице от страна на АФБ в организацията на Рали Сливен. Ще Ви споделя момент, който мога да квалифицирам като „инфарктен“ и който беше овладян единствено с усилията и авторитета на г-н Иванов:

Наблюдателят на FIA г-н Арнас Палиукенас поиска да спре и отмени Рали Сливен поради недопустими пропуски в организацията и мерките за сигурност (блед пример – специален етап се пуска без колите за сигурност „О”-ли).

Станахме свидетели на отказ на господата Чанев и Минчев да се подчинят на решение на Спортните комисари и ще спра до тук. Докладът на FIA е меко казано катастрофален.

На 13.07.2021 г. по настояване на ММС и АСК Скорпион имаше организирана тристранна среща в ММС, на която, за моя огромна изненада, се появиха лица, които, според мен, нямат нищо общо с темата на поисканата среща. ММС, в качеството си на медиатор, опита да ни напътства към работеща формула за разбирателство между АСК Скорпион и АФБ.

От името на АФБ уведомих присъстващите, че жалбата на АСК Скорпион срещу решението на УС е входирана и при спазване на Устава, ще бъде насрочено ОС, на което жалбата ще бъде разгледана. Такъв е редът, който е предвидил и законодателят и, както на всички ни е известно, именно ОС е органът с върховна власт и неговото решение е онова, с което всички сме длъжни да се съобразим.

За съжаление, не това е виждането на господата от АСК Скорпион и нещата не свършват до тук.

Гореспоменатата среща започна и се проведе в кабинета на Заместник-министър Барчовски, тъй като аз отказах да присъствам на сбирката на около 10-15 бивши наши колеги, използвали влияние пред настоящия министър на спорта г-н Кузманов за организирането ѝ.

Срещата, която бях приел по първоначална уговорка беше тристранна, а именно ММС, СБА и АФБ. Тя започна и се проведе в кабинета на г-н Барчовски и по незнайни причини нахълтаха господата Дунев, Петков, Лагадов и други лица, които аз не познавам.

Първоначалната тема с АСК Скорпион беше изчерпана накратко и г-н Румен Дунев захвана една безспирна тирада, в която обяви, че Законът за физическото възпитание и спорта трябвало да се промени, че АФБ не следва да има правата за организиране и провеждане на международни състезания, делегирани от СБА, че никъде нямало подобна практика и ред други небивалици.

Само за информация за всички онези, които не са запознати. По възлагане от страна на Управителния съвет на СБА АФБ изпълнява функции на Спортен комитет. Председателят на Спортния комитет и председател на АФБ е кореспондент на СБА пред FIA в сектор „Спорт“.

Няма да ви занимавам с юридически подробности, за да не ставам досаден, а и не това е целта на настоящото писмо. Искам, обаче да Ви обърна внимание, че колегите от АСК Скорпион не се посвениха да попречат на организацията на предстоящото Рали Твърдица и ползвайки контактите си с кмета на Нова Загора го склониха да отмени разрешението си за ползване на път в неговата община с аргумент, че пътят бил опасен, не само  за състезание, но и за нормално преминаващи автомобили. Като това е заключение на „експерти” от общината, въпреки че комисиите по трасетата и по сигурността към АФБ са дали зелена светлина без забележки за тази отсечка.

Разбира се, политиката, насочена срещу спорта продължава не се спира до тук.


Получихме писмо от кмета на гр. Сливен, адресирано до служебните Премиер и Министър на младежта и спорта с копие до мен, в което се настоява АФБ да отмени решението на УС и да възстанови АСК Скорпион като редовен член.

Уважаеми колеги,

АФБ е суверенна организация, която се подчинява на Закона за физическото възпитание и спорта, на своя устав, наредби и правилници и не на последно място – на решенията на ОС.

Гарантирам пред Вас, че АФБ ще продължи да работи, подчинявайки се на разпоредбите на Закона и на вътрешните си документи, като няма да допусне политическо влияние, чрез което да прокарва нечии интереси или политика, чужда на автомобилния спорт, обслужваща щенията на шепа хора, преследващи личните си интереси.

В заключение, искам да ви информирам, че на 13.07.2021 г., в присъствието на служебния министър Кузманов, заместник-министрите Гичев и Барчовски, както и на г-н Панчев, лично два пъти подадох ръка на Румен Дунев и му предложих да загърбим противоречията и да се обединим в името на спорта, но той от своя страна два пъти отказа.

Спирам до тук, за да не Ви отегча, въпреки значимостта на проблема и без да съм бил изчерпателен докрай.

Оставам на разположение за всеки един от Вас, който иска да узнае повече за истината в автомобилния спорт.

С уважение,

Камен Михайлов
Председател на АФБ