Новото Maserati GranTurismo бе представено в София

Една от иконите на Тризъбеца се завърна със слоган „Другите просто пътуват“. Това бе и мототот на представеното ново Maserati GranTurismo в София. Така бе отбелязана нова глава в историята, започнала преди 75 години с Maserati A6 1500.

Новото Maserati GranTurismo Trofeo бе представено в София по време на вечерен коктейл в шоурума на официалния представител на марката в България –
„Ауто Италия“ ЕАД. Новото купе, което съчетава висока производителност, характерна за спортен автомобил, с комфорт, подходящ за дълги разстояния, е оборудвано с революционния двигател V6 Nettuno Twin Turbo с обем 2992 куб. см. Той дебютира за първи път в суперспортния автомобил MC20, и е наличен в две версии за модела: 490 к.с. за Modena и високопроизводителната версия 550 к.с. при 6500 об/мин. за Trofeo. Въртящият момент е 650 Нм при 3000 об/мин. , които се предлагат с 8-степенна автоматична AWD трансмисия.  За Trofeo максималната скорост е 320 км/ч., а ускорението от 0 до 100 км/ч. за 3,5 сек.

Базовите цени на модела започват от 181 800 евро с ДДС във версия Modena и 227 000 евро с ДДС във версия Trofeo.
От естетическа гледна точка дизайнът на GranTurismo представлява идеален баланс между красота и функционалност, без показност. С неоспоримо уникални и веднага разпознаваеми линии: чиста форма, подходяща да покрие най-добрата механика в класа си, като подчертава чистотата на формите и изтънчените дизайнерски решения. Запазени са класическите пропорции на автомобилите на марката, с дългия капак и централната част на каросерията. Линията на покрива пада динамично, за да подчертае извивката на колоната, на която е изобразено емблематичното лого Тризъбец.

Размерите са: дължина 4966 мм, широмина 2113 мм, височина 1353 мм и междуосие 2929 мм. Теглото на автомобила е 1870 кг.
В интериора, модерният салон на Maserati GranTurismo е оборудван с иновативни системи, сред които мултимедийната система Maserati Intelligent Assistant (MIA), най-новата информационно-развлекателна система, комфортен дисплей, който обединява основните функции в интегриран сензорен интерфейс, цифров часовник и Head-up дисплей (опция). Мястото за пътниците отзад е значително увеличено спрямо предходното поколение, позволявайки невъзможното уравнение за съчетаване на спортни характеристики и форми с комфорт, подходящ за дълги разстояния на цялото семейство.

След успешното откриване на втория дом на марката на българска територия през юли месец миналата година във Варна, компанията отбеляза рекорд на продажби със 101 автомобила за 2022 година. Чрез историческия успех, България е поставена в топ 5 на класацията за най-успешните пазари за Maserati на глава от населението.
По време на представянето на новото GranTurismo бе загатнат и новият, с изцяло променен дизайн, автосалон и започналите преди броени дни строителни дейности. Новата локация на Maserati в София ще остане с непроменен адрес. Инвестицията възлиза на 1 милион евро при съществуващ вече имот, пригоден за шоурум. Той ще отвори врати в началото на юни месец тази година, като заедно с представянето му ще бъде показана за пръв път в България и изцяло електрическата версия на моделите GranTurismo и Grecale – Folgore.