Новото BMW Серия 5 Туринг

BMW Серия 5 Туринг, олицетворение на радост от шофирането, спортна елегантност и модерна функционалност в премиум сегмента на високия среден клас, стартира в една нова ера. С множество дигитални иновации, революционни системи за автоматизирано шофиране и паркиране, по-висока устойчивост през целия жизнен цикъл на продукта и за първи път като BMW i5 Туринг с напълно електрическо задвижване, шестото поколение на модела е по-прогресивно от всякога. Стилното присъствие, увереният спортен дух, гъвкавостта и пространственият комфорт превръщат новото BMW Серия 5 Туринг в изискан всестранен талант за всекидневието и дългите пътувания.

Гъвкавата архитектура на задвижванията позволява производството на вариантите с високо ефективни бензинови и дизелови двигатели, Plug-in хибридни системи и напълно електрическо задвижване на една и съща поточна линия в завода на BMW Group в Динголфинг. Въвеждането на пазарите в Германия, множество европейски държави и Япония стартира през май 2024 г., на останалите пазари от юни 2024 г.

Издължени пропорции, характерна предна част, индивидуална задна част

В екстериора на новото BMW Серия 5 Туринг доминират динамично издължените пропорции и разточително оформените повърхности. В сравнение с предишния модел, то е пораснало с 97 мм на дължина до 5060 мм, на ширина с 32 мм до 1900 мм и на височина със 17 мм до 1515 мм. С увеличеното с 20 мм до 2995 мм междуосие новото BMW Серия 5 Туринг има най-дългото междуосие в сегмента.

Характерната предна част се отличава с модерна интерпретация на типичните за марката двойни фарове и BMW бъбрековидна радиаторна решетка. Двата почти вертикални LED елемента служат като мигачи и дневни светлини. Изпъкналата силно напред BMW бъбрековидна решетка опционално се предлага с контурно осветление BMW Iconic Glow. В профил тясната графика на прозорците и дългият спойлер на покрива подчертават спортно-елегантния двуобемен дизайн. Мощно оформените арки на задните калници, заедно с елегантния заден прозорец, подчертават широката стойка на автомобила. LED елементите на разположените широко встрани задни светлини са разделени от L-образна хромирана лайстна.

Още от въвеждането на пазара гамата от лакови покрития ще включва и три лакови покрития BMW Individual. Серийното оборудване включва и 18-инчови алуминиеви джанти респективно 19-инчови джанти за Plug-in хибридните модели. Като опция се предлагат алуминиеви джанти с размер до 21 инча. С опциите M спортен пакет, M спортен пакет Pro и M Carbon екстериорен пакет може допълнително да се подчертае динамичният характер на новото BMW Серия 5 Туринг. Като върхов модел на семейството BMW i5 M60 xDrive Туринг (среден разход на електроенергия: 20,8 – 18,3 кВтч/100 км според WLTP) серийно се оборудва с екстериорни елементи, които ярко и категорично подчертават изключителните динамични характеристики.

Прогресивно оформен кокпит, изцяло вегански интериор

В центъра на прогресивното, ориентирано към водача оформление на кокпита е BMW Curved Display. Неговият 12,3-инчов информационен дисплей и контролният дисплей с диагонал 14,9 инча образуват една напълно дигитална комбинация от индикатори. За модерната премиум атмосфера в интериора допринасят и новите серийни спортни седалки, вече скосеният в долната си част волан и опционалният BMW Interaction Bar.

Новото BMW Серия 5 Туринг серийно се предлага с напълно веганско интериорно оборудване. Тапицериите на седалките Veganza опционално се предлагат с декоративни перфорации.  Освен това се предлага опционална кожена тапицерия BMW Individual Merino в множество Bicolor варианти. Сред другите опционални акценти са неподвижният панорамен стъклен покрив и озвучителната система Bowers & Wilkins Surround Sound с до 18 високоговорителя.

Целенасочено оптимизирана функционалност за всекидневието, свободното време и пътуванията

Новото BMW Серия 5 Туринг предлага още повече място в интериора, особено за краката, раменете и лактите на задната седалка, както и оптимизиран акустичен комфорт. С особено гъвкаво използваемия интериор и множеството интелигентни функции то впечатлява както при дълги пътувания, така и при транспортни задачи във всекидневието и свободното време.

Разширеният отвор на багажника в комбинация с ниският товарен ръб позволява комфортното товарене на обемисти багажи. Независимо от задвижването си всички варианти на новото BMW Серия 5 Туринг имат вместимост на багажника, която може да се увеличава от 570 до 1 700 литра. Освен автоматично задвижване на задния капак серийното оборудване включва и дистанционно управление откъм багажника на разделената и сгъваема в съотношение 40 : 20 : 40 облегалка на задната седалка. Отделенията за вещи под пода на багажника предлагат място за разделителната мрежа, щората на багажника и зарядния кабел за напълно електрическите и Plug-in хибридните модели.

Напълно електрическото BMW i5 Туринг първоначално в два варианта

Новото BMW i5 Туринг е първият напълно електрически премиум модел в сегмента. Първоначално то ще се предлага в два варианта. При BMW i5 M60 xDrive Туринг две високо интегрирани задвижвания на предната и задната ос осигуряват електрическо задвижване на четирите колела с мощност до 442 кВт/601 к.с. Системният въртящ момент достига до 820 Нм при активиране на M Launch Control или функцията M Sport Boost. Върховият модел ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,9 секунди, максималната му скорост е електронно ограничена до 230 км/ч. Разположеният на задната ос електромотор на BMW i5 eDrive40 Туринг (среден разход на електроенергия според WLTP: 19,3 до 16,5 кВтч/100 км) развива максимална мощност от 250 кВт/340 к.с. и максимален въртящ момент от до 430 Нм със Sport Boost респективно функцията Launch Control. BMW i5 eDrive40 Туринг ускорява от 0 до 100км/ч за 6,1 секунди.

И при двата модела разположената в дъното на автомобила високоволтова батерия има използваем енергиен капацитет от 81,2 кВтч. За пригодността за дълги пътувания на BMW i5 Туринг освен ефективните електромотори допринасят и адаптивната рекуперация, както и технологията на топлинните помпи за подгряване и охлаждане на интериора, задвижването и високоволтовата батерия. Измереният при тестовия цикъл WLTP пробег е от 445 до 506 километра за BMW i5 M60 xDrive Туринг респективно 483 до 560 километра за BMW i5 eDrive40 Туринг.

Иновативни решения за зареждане на BMW Charging

Зареждането на батерията с променлив ток може серийно да се извършва с мощност до 11 кВт и опционално с мощност до 22 кВт. Максималната зарядна мощност при зареждане с прав ток е до 205 кВт. Предвиждащото топлинно управление на високоволтовата батерия оптимизира ефективността при ползване на бързи зарядни станции. Connected Home Charging за напълно електрическите и Plug-in хибридни модели създава предпоставките за соларно и зависимо от натоварването зареждане, както и за зареждане с оптимизирани разходи. BMW i5 Туринг е съвместимо и с функцията Plug & Charge Multi Contract.

Ефективни дизелови двигатели с 48-волтова технология Mild-Hybrid

Всички предлагани за новото BMW Серия 5 Туринг дизелови двигатели са комбинирани с 48-волтова технология Mild-Hybrid и осемстепенна трансмисия Steptronic. Четирицилиндровият двигател на наличните при въвеждането на пазара модели BMW 520d Туринг (среден разход на гориво: 5,9 – 5,3 л/ 100 км; CO2 емисии (комбинирани): 154 – 141 г/км според WLTP) и BMW 520d xDrive Туринг (среден разход на гориво: 6,2 – 5,7 л/ 100 км; CO2 емисии (комбинирани): 163 – 149 г/км според WLTP) развива максимална мощност от 145 кВт/197 к.с. и максимален въртящ момент от 400 Нм. От лятото на 2024 година портфолиото от задвижвания ще бъде допълнено с редови шестцилиндров дизелов двигател. По същото време ще бъдат представени и два варианта с Plug-in хибридно задвижване от последно поколение.

Идеален баланс между спортен дух и комфорт при дълги пътувания

Радостта от шофирането на новото BMW Серия 5 Туринг е базирана на идеалния баланс между спортния дух и комфорта при дълги пътувания. То предлага оптималните предпоставки за това с дългото си междуосие, широките следи, почти перфектното 50 : 50 разпределение на теглото между осите, интелигентната олекотена конструкция и оптимизираната здравина на каросерията и свързаността на окачването. Всеобхватно модернизираното окачване включва серийно спортно кормилно управление, ARB контрол на сцеплението и най-новият вариант на интегрираната спирачна система. Освен това BMW i5 Туринг и Plug-in хибридните модели са оборудвани с въздушно окачване на задната ос с автоматично регулиране на нивото.

Като опция се предлагат M спортно окачване, М спортна спирачна система и Адаптивно окачване Professional (серийно при BMW i5 M60 xDrive Туринг) с амортисьори с електронно управление, интегрално активно кормилно управление и ново управление на страничната динамика. Освен това за върховият модел се предлага и Адаптивното М окачване Professional с активна стабилизация при наклоняване и Aktive Roll Comfort.

Иновативни системи за частично автоматизирано шофиране и паркиране

Серийните респективно опционални за новото BMW Серия 5 Туринг системи за частично автоматизирано шофиране и паркиране поставят стандартите в сегмента със своята функционалност и надеждност. Акцент в гамата е Асистентът за шофиране Professional с асистент за завиване и водене в лентата, както и контрол на дистанцията с функция Stop & Go. Освен това в САЩ, Канада и Германия се предлага и Асистент за автомагистрали, който разтоварва водача и поема управлението при шофиране по пътища с конструктивно разделени платна за движение. Водачът може да свали ръцете си от волана и да ги позиционира комфортно при скорости до 130 км/ч, стига внимателно да следи пътната обстановка. Системата включва и уникалния активен асистент за смяна на лентата с потвърждение с поглед.

Новото BMW Серия 5 Туринг серийно се оборудва с Асистент за паркиране вкл. асистент при потегляне, Асистент за ремарке, камера за обратно виждане и Асистент за движение на заден ход. С опционалния Асистент за паркиране Professional е възможно управление от смартфона на автоматизирани маневри при паркиране и маневриране с дължина до 200 метра, дори и извън автомобила.

BMW iDrive с „QuickSelect“, видео стрийминг, AirConsole Games

Модернизираната система за индикации и управление BMW iDrive на базата на BMW Operating System 8.5 предлага оформен по нов начин начален екран, както и система за бърз достъп „QuickSelect“. Комбинацията между BMW Curved Display и BMW Intelligent Personal Assistant е насочена последователно към управление, чрез доскосване и естествени гласови команди. Серийният BMW Live Cockpit Plus включва и cloud-базираната навигационна система BMW Maps. Допълнителното оборудване BMW Live Cockpit Professional включва BMW Head-Up дисплей, както и Augmented View изображение на контролния дисплей или арматурното табло.

Гамата от Infotainment предложения в новото BMW Серия 5 Туринг  е допълнена с атрактивни дигитални услуги. За стрийминг на видео на контролния дисплей Connected Package Professional включва не само YouTube, но и приложението за видео с трансгранично и специфично за страната съдържание. С платформата AirConsole новият BMW iDrive също позволява използването на иновативна форма на In-Car-Gaming.

Източник BMW