Новото семейство MINI – Cooper и Countryman бе представено ефектно в България

Изцяло новото поколение на MINI – електрическите Cooper и Countryman, дебютираха на българския пазар. Днес те бяха представени по ефектен начин пред медиите. В премиерата на новите автомобили се включи ефектно и световната шампионка по бийтбокс Адриана Николова, която е по-известна като Печенката.

Електрическите  MINI Cooper и Countryman бяха показани за първи път в началото на септември тази година, по време на международното изложение в Мюнхен. След световната премиера, хечбека MINI Cooper и SUV-то Countryman, пристигнаха в България. Доставките за нашия пазар стартират през март 2024 г.

Новото поколение на емблематичното триврато MINI Cooper и новата генерация на Countryman разкриват посоката на производителя за 100% електрически автомобили. Затова и Countryman получава за първи път електрическо задвижване. А през  пролетта на 2024 г. се очаква премиерата на изцяло новия малък луксозен кросовър Aceman.

И при двата електрически модела – Cooper и Countryman, има огромна дигитализация и възможности за персонализация. Бордовата система MINI Operating System 9 има страхотни възможности, включително и гласов контрол. За това говори изцяло новия кръгъл MINI Interaction Unit OLED многофункционален централен екран.

За MINI Interaction Unit OLED от MINI споделят, че е първи по рода си за автомобилната индустрия. Екранът е с диаметър от 240 мм и предлага наситени цветове, сливайки се идеално с общата обстановка на интериора. Личи добрата ергономия за употреба, както от страна на водача, така и на пътника отпред. За новия дисплей на MINI говори фактът, че неговият софтуер е разработен на базата на AOSP (Android Open Source Project).

Хечбекът MINI Cooper е 5-о поколение. Той е с къси надвеси и преден капак, дълго междуосие и максимален вътрешен обем. Електромоторът е с мощност  184 к.с. при MINI Cooper E, максималният въртящ момент 290 Нм. По-спортната версия MINI Cooper SE е с 218 к.с. и максимален въртящ момент 330 Нм, ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,7 сек. Пробегът по тестовия цикъл WLTP е 305 км за MINI Cooper E и 402 км за MINI Cooper SE. Батериата е с капацитет от 40.7 kWh, а при Cooper SE е с капацитет от 54.2 kWh.
Като нива на изпълнение, електромобилът е разработен в четири основни модификации- Essential, Classic, Favoured и спортното JCW.

При MINI Countryman височината е нараснала с 60 мм, дължината с 13 мм. Електромоторът е с мощност 204 к.с. при Countryman E и 313 к.с. при Countryman SE ALL4. Версията със задвижване на четирите колела има въртящ момент от 494 Нм.

Ускорение от 0 до 100 км/ч е 5,6 сек. Пробегът по тестовия цикъл WLTP е 462 км за MINI Countryman E и до 433 км за MINI Countryman SE ALL4.

Двете модификации идват с функция за бързо зареждане. При MINI Cooper E пиковият капацитет е 75 kWh, а при MINI Cooper SE е 95 kW, достатъчен за генерирането на заряд от 10% до 80% за под 30 минути.

Новост в интериора на новото семейство електромобили на MINI е цялостното елиминиране на класическия скоростен лост. Вместо него има компактен превключвател под централния екран. До него е позиционирано управлението на режимите, а третият е за MINI Experience Modes, който предлага избор между до осем MINI Experience режима.

Изцяло нов е воланът. Той е с две спици, с възможност за поръчка на текстилна лента, изпълняваща функцията на трета спица в долната част. Липсва класически инструментален панел, като тук той е заменен като функционалност от прожекционен (head-up) екран.