Новото, напълно електрическо Volvo EX90: началото на нова ера за Volvo Cars

Новото Volvo EX90 е нещо повече от автомобил. Вчера той беше представен на света в центъра на Стокхолм. Това не е просто най-авангардният автомобил Volvo, който някога сме създавали. Това е входен билет за по-широка екосистема от услуги и функции, които могат да направят живота по-лесен, по-приятен и да позволят да се насладите на всички предимства на електрификацията.

Животът с Volvo EX90 се поддържа допълнително от смартфон приложението Volvo Cars – мобилна платформа, която обединява голямо разнообразие от услуги и функции, свързани с изцяло електрически семеен SUV на едно място.

Истински седемместен, изцяло електрически SUV, който допълнително повишава нашите стандарти за безопасност и по-устойчив начин на живот: новото Volvo EX90 е началото на нова ера за нашата компания, в която ние поставяме решителен курс към напълно електрическо бъдеще.

Днес показахме на света нашия нов, изцяло електрически SUV флагман, на живо от центъра на Стокхолм, отразявайки нашите шведски корени. Производството на Volvo EX90 ще стартира следващата година в САЩ, а по-късно и в Китай. Целта ние тези две производствени съоръжения да бъдат климатично неутрални.

Новото Volvo EX90 дефинира принципа на скандинавския дизайн, където формата следва функцията. Той е функционален, стилен семеен автомобил с модерни пропорции и редица авангардни технологии за свързаност, електрификация и безопасност.

„Volvo EX90 е символ на това кои сме ние и накъде отиваме“, каза Джим Роуън, нашият главен изпълнителен директор. „Той е напълно електрически, с пробег до 600 километра с едно зареждане, проектиран да повиши допълнително нашите стандарти за безопасност. EX90 е първият автомобил Volvo, който наистина се определя от своя софтуер и е част от по-широка екосистема, свързваща се с вашия дом и другите ви устройства. Той отваря нова страница в историята на Volvo Cars.”

Защита на вас и вашите близки

Стандартната безопасност във Volvo EX90 е по-висока от всеки автомобил Volvo преди него. Той е проектиран да разбира водача и заобикалящата го среда, да предпази Вас, Вашите близки и останалите участници в движението. Освен това с течение на времето става още по-интелигентен и безопасен, благодарение на актуализациите, които получава по въздуха.

Volvo EX90 има невидим щит за безопасност, активиран от най-новата ни сензорна технология, отвътре и отвън. Най-съвременните сензори, като камери, радари и LIDAR са свързани към високопроизводителните основни модули на автомобила, където NVIDIA DRIVE управлява собствения софтуер на Volvo Cars, за да създаде в реално време 360-градусов поглед към света.

Нашите сензори не се уморяват или разсейват. Те са предназначени да реагират, когато сте закъснели с малко. Нашият Lidar следи пътя пред Вас, независимо дали е ден или нощ, дори при висока скорост. Технологията може да регистрира малки обекти на стотици метри пред себе си, осигурявайки повече време за информиране и реакция. Освен това тя подобрява надеждността и цялостната ефективност на Системата за подпомагане на водача Pilot Assist, с допълнителна оптимизация при смяната на лентите.

Нашият невидим щит се грижи за Вас и отвътре. Специални сензори и камери, захранвани от разработени в компанията алгоритми, следят концентрацията на водача. Технологията позволява на Volvo EX90 да разбере кога сте разсеяни, сънливи или невнимателни, по-бързо и прецизно от всеки друг автомобил Volvo до момента.

В началото системата ще ви предупреди с леко побутване, след това ще се намеси по-настоятелно. И, ако немислимото все пак се случи и Вие заспите или Ви стане лошо докато шофирате, Volvo EX90 ще спре безопасно и ще повика помощ.

И накрая, благодарение на най-съвременните технологии, включително Lidar, EX90 е първото Volvo, което е хардуерно готово за автономно шофиране в бъдеще.

Технология с цел

Ключовата система, захранвана от NVIDIA DRIVE AI платформите Xavier и Orin, Snapdragon® Cockpit системата на Qualcomm Technologies, както и от вътрешно-фирмения софтуер на Volvo, управлява повечето от основните функции в автомобила, от безопасност и развлечение до управление на батерията. Крайният резултат е по-сигурно и приятно изживяване в автомобила.

С други думи, Вашето Volvo EX90 няма да бъде просто един нов автомобил, а високотехнологичен компютър на колела. Още повече, той ще се подобрява с течение на времето, благодарение на актуализациите на софтуера по въздуха, точно като Вашия смартфон или лаптоп.

Комбинирането на най-съвременните технологии от Snapdragon’ Cockpit Platforms с възможностите за визуализация на Unreal Engine и 3D платформата на Epic Games, използвана в някои от най-големите игри в света, Ви дава светкавичнa изчислителна мощност и висококачествени графики на екраните в автомобила и дисплея на челното стъкло.

14,5-инчовият централен екран е Вашият вход към една от най-добрите информационно-развлекателни системи на пазара, с вграден Google. Приложенията и услугите на Google, включително функцията „свободни ръце“ от Google Assistant, навигация в Google Maps и останалите любимите Ваши приложения в Google Play – всички те са вградени. Дисплеите във Volvo EX90 Ви помагат да не откъсвате очите си от пътя, като Ви предлагат точната информация в точното време. Volvo EX90 ще бъде съвместим и с безжичния Apple CarPlay.

 

Благодарение на стандартната 5G връзка, където е налична, е изключително лесно да инсталирате желаните приложения на началния екран и да се насладите на силно интуитивна навигация. Можете също така да слушате любимата си музика, чрез новата аудиосистема на водещите в света Bowers & Wilkins, включваща Dolby Atmos за първи път във Volvo, плюс високоговорители, интегрирани в подглавника за завладяващ звук.

Volvo EX90 също ще се предлага с „phone key“ технология стандартно. Вашият смартфон ще бъде ключът за вашия автомобил и автоматично ще го отключва и ще стартира персонален поздрав, когато се приближите. Вашият личен профил също ще се зарежда автоматично, когато влезете в автомобила.

Цялата тази технология е събрана в един от най-приятните и елегантни автомобилни интериори на пазара, изпълнен с естествени и отговорно произведени материали. Тази вътрешна композиция също отразява нашите амбиции за устойчивост, като например да бъдем климатично неутрални до 2040 г. 

Подкрепа за по-устойчив начин на живот

Със своята чисто нова, вътрешно разработена изцяло електрическа технологична база, Volvo EX90 е Вашият перфектен спътник за по-устойчив семеен начин на живот. Осигурявайки до 600 километра пробег без вредни емисии с едно зареждане, според WLTP, той зарежда от 10 до 80 процента за по-малко от 30 минути.

Първоначално ще се предлага във версия със задвижване на четирите колела, 111 kW батерия и два електромотора с обща мощност от 380 kW (517 к.с.) и 910 Nm въртящ момент. В комбинация с изцяло новото шаси, това гарантира вълнуващо изживяване зад волана.

Volvo EX90 съдържа приблизително 15% рециклирана стомана, 25% рециклиран алуминий, както и 48 килограма рециклирана пластмаса и материали на биологична основа, което съответства на около 15% от общата пластмаса, използвана в автомобил – най-високото ниво от всеки автомобил Volvo до момента.

И накрая, Volvo EX90 е първият ни автомобил с целия необходим хардуер, позволяващ двупосочно зареждане. Това е технология, чрез която можете да използвате батерията на автомобила си като допълнителен източник на енергия, например за захранване на Вашия дом, други електрически устройства или друг електрически автомобил Volvo. Планираме да направим двупосочно зареждане достъпно в бъдеще, като започнем с избрани пазари.