Новият Yamaha R125 – лек суперспортен модел с най-високата спецификация

Изминаха почти 25 години, откакто Yamaha разтърси света на мотоциклетите с представянето на първия R1 пред смаяната аудитория от журналисти, които трудно можеха да повярват какво точно е създала Yamaha. Със своето свръхлеко тегло, изключително компактни размери и водеща в класа си мощност, този емблематичен мотоциклет постави началото на една наистина невероятна нова ера за европейските любители на Supersport.

Представянето на първия R1 беше само началото. Последваха R1M, R6, R3, R125, а неотдавна и R7. Всеки от тях беше създаден по образа на R1 – безспорния суперспортен крал. Пренасяйки истинската технология на състезателните мотоциклети и ефективността им на улицата, моделите от серията R на Yamaha вдъхновяват хиляди водачи вече четвърт век.

Серията R на Yamaha продължава да бъде водеща с най-широката гама от вълнуващи суперспортни модели от 125 куб. см до 1000 куб. см. Със своите успехи в най-престижните състезателни шампионати в света, серията R се утвърди като най-доброто семейство високопроизводителни машини. А планираното пускане на пазара през 2023 г. на следващото поколение R125 подчертава стремежа на Yamaha да предложи на всеки водач най-изключителното изживяване при управление на високоефективен мотоциклет.

4-о поколение R125, роден от R гените

Когато Yamaha пусна първия R125 на пазара през 2008 г., той се отличи с усъвършенстван суперспортен дизайн и технологии в лицензионния клас А1 125 куб. см. Поставяйки нови стандарти за невероятна ефективност, пъргаво управление и агресивен стил, този най-добър в класа си мотоциклет се превърна в успех за една нощ. И до ден днешен запазва водещата си позиция сред високоефективните олекотени мотоциклети.

През последните 15 години емблематичната машина се развива последователно, за да запази статута си на суперзвезда сред водачите, които търсят ефективност и най-добре разработения състезателен мотоциклет. Създаден за младите и безкомпромисни водачи на Supersport, които тепърва се докосват до серията R, R125 продължава да показва пътя напред.

Всеки суперспортен мотоциклет на Yamaha е разработен с ДНК-то на серията R, което превърна флагмана R1 в доминиращ мотоциклет в Световния супербайк шампионат. Състезателната технология е видима и в R125 от 2023 г. – от динамичния нов дизайн на корпуса до технологията на рамата Deltabox и радиално монтирания преден спирачен апарат.

С незабавно разпознаваемо ново лице, вдъхновено от R7 – и оборудвано със свързани TFT прибори, както и с редица подобрения на шасито и нова електроника – R125 от 4-то поколение на Yamaha дава на всеки водач истинска представа за това къде може да го отведе R/World.

Новият дизайн на серията R

R125 е с изцяло нов външен вид, който подчертава статута му на най-добрия олекотен суперспортен мотоциклет на Yamaha и укрепва семейните връзки със серията R, които го превръщат в толкова специален.

Новият мощен двуфункционален LED фар е разположен централно в М-образния нос и осигурява блестяща къси и дълги светлини за отлична видимост. Ултракомпактните размери и ниското тегло на фара са позволили монтирането на силно аеродинамичен преден обтекател с вдъхновени от R7 LED габарити, които придават на R125 радикално нова визия на „голям мотоциклет“.

С по-агресивната си лицева част, както и с новия аеродинамичен спойлер и преработените вентилирани капаци на резервоара, които създават усещането за силен хоризонтален поток, изцяло новият корпус преобразява външния вид на най-лекия суперспортен модел на Yamaha. Тази променена форма на корпуса придава напълно координиран и изискан вид, който подчертава статута на този най-добър в класа си мотоциклет като най-високоефективния модел 125.

Вдъхвновени от R1 5-инчови TFT дисплеи

Новият 2023 R125 се отличава с най-новите 5-инчови пълноцветни TFT дисплеи, вдъхновени от флагмана R1. Представени са две различни графични теми: водачът може да избере тема „Улица“ или тема „Писта“ съобразно различните ситуации на каране. Темата „Улица“ включва централен цифров скоростомер и тахометър тип лента, както и матрица в основата, включваща предупредителни светлини за мигачи/дълги светлини/температура. Темата „Писта“ е с по-фокусирано оформление, включващо централен таймер за обиколки с памет за 25 обиколки и тахометър тип лента над него – осигуряващ на водача ключова информация на състезателната писта.

И двете теми на екрана включват програмируем светлинен индикатор за смяна на предавките в горната част на дисплея, а темата „Писта“ включва прибор за измерване на оборотите с програмируем обхват, което дава възможност на водача да персонализира визуалните елементи според стила си на каране и индивидуалните си предпочитания.

Връзка със смартфон

Поддържането на връзка сега е още по-лесно за водачите на R125, тъй като моделът 2023 е оборудван с блок за управление на комуникацията (CCU), който позволява свързване със смартфон. За да се активира връзката, смартфонът на водача първо трябва да се свърже с машината чрез Bluetooth® с помощта на безплатното приложение MyRide на Yamaha. След като собственикът свърже своя смартфон, той може да вижда известия за входящи повиквания и текстови съобщения на новия 5-инчов TFT екран, както и да следи основните параметри на мотоциклета чрез приложението.

Система за управление на сцеплението

За най-високо ниво на увереност и контрол R125 е оборудван със система за контрол на сцеплението. Заедно със съединителя A&S и опционалната система за бързо превключване на предавките контролът на сцеплението позволява на водача на R125 да се наслаждава на високо ниво на контрол, особено при ускорение с пълна газ. Състоянието на тази превключваща се система се показва на новите 5-инчови TFT дисплеи и може да бъде изключено в определени ситуации, например при каране на писта.

Нова горна тройна скоба, вдъхновена от R1, и превключватели на кормилото

Цялостното усещане и външен вид на кокпита на R125 са издигнати на съвсем ново ниво с новите 5-инчови TFT дисплеи, както и с новата висококачествена горна тройна скоба, вдъхновена от R1, която подчертава ДНК на мотоциклетите от серията R.

Закрепящите се ръкохватки са оборудвани с нови ергономични превключватели, вдъхновени от R1, които позволяват на водача да управлява интуитивно различни функции, включително темата на новия TFT екран.

Предварително окабелен за бързо превключване

Всеки мотоциклет от серията R на Yamaha е състезателна машина, вдъхновена от безкомпромисния дух на победителя R1M и конструирана с най-новите технологии, разработени за състезания. Моделът 2023 е предварително окабелен за бърза смяна на предавките, което улеснява водачите на R125 при монтирането на оригинална система за бърза смяна на предавките на Yamaha, която позволява безпроблемно превключване при пълна газ за по-мощно ускорение.

Технически характеристики на R125

 • Нов динамичен дизайн на корпуса на серията R
 • Нов двуфункционален, компактен LED фар
 • Нови LED габарити, вдъхновени от R7
 • Нови 5-инчови двутематични TFT дисплеи, вдъхновени от R1
 • Нов програмируем индикатор за превключване на предавките и диапазон на оборотите
 • Нова възможност за свързване със смартфон чрез CCU с помощта на Bluetooth
 • Нова система за управление на сцеплението
 • Нова горна тройна скоба, вдъхновена от R1, и превключватели на кормилото
 • Ново предварително окабеляване за бърза смяна на предавките
 • Спортна, удобна и командна позиция на каране
 • Богат на въртящ момент 125-кубиков 4-тактов двигател EURO5 с VVA (променливо управление на клапаните)
 • Съединител A&S
 • 41‑милиметрова обратна предна вилка KYB
 • 292-милиметров плаващ преден диск/220-милиметров заден диск
 • Леко отлято алуминиево люлеещо се рамо
 • 11-литров резервоар за гориво
 • 2-канален ABS
 • Радиално монтиран преден спирачен апарат
 • Рама Deltabox с оптимизирана геометрия
 • Седалка от 2 части за водача/пътника, височина на седалката на водача 825 мм
 • Гуми Michelin Pilot Street: 100/80-17 отпред / 140/70-17 отзад
 • Цветове и графични елементи от ново поколение на серията R