Новият Toyota Yaris Cross GR SPORT – израз на динамичен дух и стил

Новият Yaris Cross GR SPORT ще се предлага в Европа през третото тримесечие на 2022 г. Toyota разширява гамата на компактния SUV Yaris Cross с представянето на новото ниво на оборудване GR SPORT, вдъхновено от постиженията на TOYOTA GAZOO Racing, осигурил множество спечелени титли на Toyota в световните шампионати. С ексклузивни промени по  външността и окачване с променени настройки в името на по-остро и по-отзивчиво управление, Yaris Cross GR SPORT дава възможност на модела да създаде излъчване, привличащо по-широк кръг от възможни клиенти, следвайки успеха на утвърдените серии на моделите Corolla, Toyota C-HR и Yaris GR SPORT.

Външност

На улицата новият Yaris GR SPORT се отличава с новите си 18-инчови лети джанти с 10 спици с ярко, машинно обработено, покритие. Спортните щрихи включват също и нов заден дифузьор и предна решетка с ексклузивна мрежеста форма „hot stamp“ в пиано черен цвят и дискретна емблема GR. Предлага се в двуцветен вариант, добавящ контрастен черен покрив и колонки.

Интериор

В интериора, предните спортни седалки са с нова тапицерия с червени шевове; подобни силно открояващи се шевове са използвани и за облицовката на волана и скоростния лост. Налични като опция са и черните Premium GR SPORT перфорирани седалки Ultrasuede™, с тапицирани с подобие на кожа странични опори.

Логото на GR е ярко изразено на видно място върху предните облегалки за глава, бутона за стартиране на двигателя, комбинирания уред и волана, към това се добавят и специфични за GR SPORT вложки в сребристо покритие във вратите и арматурното табло.

Динамични качества

Yaris Cross има доказана основа за създаване на удоволствие от шофирането, благодарение на платформата GA-B – същата като използваната от хечбека Yaris, спечелил наградата „Европейски автомобил на годината“ за 2021 г. – осигуряваща нисък център на тежестта, изключително здрава каросерия и балансирана ходова част. При GR SPORT настройките свързани с динамиката са по-изострени и включват промени по характеристиките на окачването, с цел постигане на по-добро усещане за управление, накланяне на каросерията и сцепление.

От друга страна новият GR SPORT запазва всички онези качества, които помогнаха на Yaris Cross да спечели титлата „Световен градски автомобил на годината“ за 2022 г. Обединявайки майсторството на Toyota в конструирането и производството на малки автомобили и SUV модели, той се фокусира върху качеството и практичността. Клиентите оценяват по достойнство високата позиция на шофиране, характерна за SUV моделите и динамиката, подобна на тази на лек автомобил, добродетели, които правят препратка към оригиналната Toyota RAV4 – първият в света спортен мултифункционален автомобил за развлечения SUV.

Практичност

Удобството е важен приоритет за този автомобил още от нивото му на проектиране и включва  сгъваема задна седалка, разделена в съотношение 40:20:40, както и сгъваща се на части основа на багажника, даваща възможност пространството за багаж да се разшири от 397 литра (с изправени седалки) до максимум 1097 литра. Умелата подредба увеличава максимално вътрешното пространство в рамките на компактните външни размери, които са идеални за чевръсто градско шофиране.

Като модел с високо ниво на оборудване, позициониран до версиите Yaris Cross Elegant и Adventure, Yaris Cross GR SPORT предлага богато стандартно оборудване, включително двузонова система за контрол на климата, отопляеми предни седалки и тонирани задни стъкла. GR SPORT е оборудван и с технологичния пакет Toyota T-Mate включващ авангардни функции за активна безопасност и асистенция на водача.

Хибридно задвижване

Yaris Cross GR SPORT се задвижва от високоефективния трицилиндров, 1,5-литров двигател на Toyota Hybrid Dynamic Force. Благодарение на конструкцията с дълъг ход на буталото, горивния процес с висока скорост, високата степен на сгъстяване от 14:1 и контрола на температурата и налягането, този агрегат постига изключително високия коефициент на полезно действие от 40%. Yaris Cross GR SPORT е проектиран да бъде на едно ниво по отношение на емисиите на CO2 и разхода на гориво с нивата на оборудване Yaris Cross Elegant и Adventure.

Yaris Cross

Представен на пазара през 2021 г., Yaris Cross е един от най-добре продаваните модели на Toyota в Европа с продажби от повече от 77 000 броя през първата половина на 2022 г., осигурявайки си дял в B-SUV сегмента от 7,7% и 48% дял от гамата на Yaris за същия период.

Предварителните продажби на новия Yaris Cross GR SPORT в Европа ще започнат през третото тримесечие на 2022 г.