Новият Opel Corsa за първи път с 48V хибридно задвижване

  • Електрификация: Нови бензинови двигатели, 6-степенна трансмисия с двоен съединител, 21 кВ електрически мотор
  • Предимства: Намалени емисии на CO2 и разход на гориво, пробег до 30 км/ч. при електрическо задвижване; Без зареждане в електрическата мрежа

 

Opel за първи път ще представи новата Corsa с 48-волтова хибридна технология. Системата разполага с литиево-йонна батерия, която се зарежда автоматично при определени условия на шофиране и нови 1,2-литрови трицилиндрови бензинови двигатели със 74 кВ/100 к.с. и 100 кВ/136 к.с., които са разработени специално за хибридно приложение. Двигателите са съчетани с нова електрифицирана шестстепенна трансмисия с двоен съединител и електрически мотор с мощност 21 кВ/28 к.с.

Ефективна, забавна за шофиране и лесна за употреба, 48 волтова хибридна технология е идеална за новия Opel Corsa. В сравнение с подобна неелектрифицирана Corsa 1.2 с осемстепенна автоматична скоростна кутия (разход на гориво в цикъла WLTP: 5,5-5,4 л/100 км; 125-122 гр/км CO2, и двете комбинирани), новият 74 кВ/100 к.с. Corsa Hybrid с 48V технология (WLTP разход на гориво: 4,7-4,6 л/100 км; 106-102 гр./км CO2, и двете комбинирани) може да спести близо 1,0 л./100 км гориво (около 15%) и също така да намали CO2 емисиите.

Безпроблемно: Бензиновият двигател и електрическият мотор работят заедно и поотделно

При ежедневно шофиране, независимо дали по градски или пътища извън населени места, бензиновият двигател на Opel Corsa Hybrid и електрическият мотор работят заедно или поотделно, за да оптимизират консумацията на енергия и производителността. Системата предлага предимства преди всичко в градския трафик.

Електрическият мотор също така позволява на Opel Corsa да се задвижва напълно електрически до един километър при изисквания за нисък въртящ момент (напр. при маневриране или под 30 км/ч в градски трафик) и подпомага бензиновия двигател при ускорение, напр. при стартиране от място. По време на намаляване на скоростта, бензиновият двигател спира и е-моторът действа като генератор за презареждане на 48 волтовата батерия на хибридната система. Батерията също съхранява енергията, рекуперирана от регенеративната спирачна система.

Новият Opel Corsa с 48 волтова система: Правилният избор, особено в града

Новият Opel Corsa с 48 волтова хибридна система е перфектен за клиенти, които шофират предимно в града и извънградските зони. Най-съвременната технология е достъпна и лесна за използване; ще се хареса и на клиентите, които искат да изпитат забавлението от шофирането с електричество за първи път, без да се налага презареждане от мрежата. Компактната 48 волтова хибридна технология включва:

• Ново поколение трицилиндрови 1,2-литрови бензинови двигатели, които са специално разработени за хибридизация и отговарят на стандарта за емисии Euro 6.4. Двигателите със 74 кВ/100 к.с. и 100 кВ/136 к.с. достигат пиковата си мощност при 5500 об./мин и развиват максимален въртящ момент съответно от 205 Nm и 230 Nm при 1750 об/мин. За оптимална ефективност новите двигатели работят в цикъла на горене на Miller. Този термодинамичен цикъл е активиран от турбокомпресора с променлива геометрия, който подобрява производителността при ниски обороти в минута и променливото газоразпределение на клапаните.

• Нова електрифицирана, шестстепенна трансмисия с двоен съединител, която също е проектирана специално за хибридни приложения. Превключванията без прекъсване на въртящия момент са по-кратки и комфортът е по-висок. Трансмисията съдържа електрическия мотор, DC инвертора и ECU (Engine Control Unit), оптимизирайки размера и теглото на задвижването и осигурявайки отлична производителност при шофиране.

• Синхронен електродвигател с постоянен магнит, интегриран в скоростната кутия, произвежда пикова мощност от 21 кВ/28 к.с. и максимален въртящ момент от 55 Nm.

• Стартер с ремъчно задвижване, който – в комбинация с е-мотор – стартира бензиновия двигател от студен старт. Ремъчният стартер също рестартира двигателя бързо и безпроблемно по време на шофиране.

• 48V литиево-йонна батерия с полезен капацитет 432 Wh, монтирана под предната лява седалка. Това разположение не само постига оптимално разпределение на теглото за добра динамика на шофиране, но също така позволява да се запази пълният обем на багажника.

• Две електрически мрежи – 12V мрежа с ниско напрежение, захранваща оборудването на автомобила (напр. електрически прозорци, информационно-развлекателна система); и 48V мрежа за захранване на хибридната система.

С 48 волтово хибридно задвижване, новият Opel Corsa предлага широка гама от задвижвания, вариращи от чисто електрически до хибридни и до високоефективни двигатели с вътрешно горене, което е ненадминато в сегмента на малките автомобили. Новата технология добавя допълнителен тласък към продължаващата офанзива на Opel за електрификация. Планът на марката със светкавица в логото –  Blitz е да предложи поне един електрически модел във всяка автомобилна линия до края на 2024 г., а от 2025 г. всеки нововъведен модел на Opel ще бъде напълно електрически.