Новият Jeep Avenger е обявен за Автомобил на годината 2023 в Европа

Новият Jeep Avenger, първият изцяло електрически автомобил на марката, беше обявен за Автомобил на годината 2023 в Европа. Компактният SUV модел е първият Jeep, който печели тази престижна награда в нейната 60-годишна история. Avenger се класира на първо място в конкуренцията на останалите шест финалисти в конкурса Kia Niro, Nissan Ariya, Peugeot 408, Renault Austral, Subaru Solterra/Toyota bZ4X и Volkswagen ID Buzz.
Победителят беше определен чрез гласуване от независимо експертно жури от 57 представители на 22 държави, излъчено от девет специализирани автомобилни издания. Резултатът на Avenger от 328 точки и 21 първи места му осигури победата с 87 точки преднина пред втория автомобил в класирането. Всички членове на журито с изключение на един поставиха Avenger на едно от първите три места. Резултатът от гласуването бе обявен на церемония в рамките на автомобилното изложение в Брюксел на 13 януари.

Новият президент на журито Сьорен Расмусен коментира резултата с думите: „Jeep Avenger заслужено спечели наградата Автомобил на годината 2023 в Европа. По убедителен начин той отразява епохата, в която е навлязъл автомобилният свят и с дизайна си излъчва голямата промяна, която настъпва в известната марка. Jeep Avenger е истински европеец и притежава толкова много добри характеристики, че журито със задоволство му присъжда титлата
Автомобил на годината 2023. Поздравления!“
„Jeep Avenger се оказа перфектна комбинация за повечето предназначения – той е компактен и пъргав за използване в града, има достатъчно мощност и въртящ момент да се движи по всякакви пътища и добър пробег дори за пътувания на средни разстояния. В интериора е налично много пространство, въпреки че дължината на автомобила е само 4,08 м. Това е един завършен и универсален, а не само градски автомобил. Но преди всичко се откроява с дизайна си, който ви разтърсва“, коментира Алберто Сабатини, вицепрезидент на организацията за Автомобил на годината в Европа.
„За нас е гордост и чест, че това изтъкнато жури от европейски автомобилни експерти избра първия електрически SUV модел на Jeep за автомобил на годината в Европа“, заяви Кристиан Мюние, главен изпълнителен директор на Jeep. – „За първи път марката Jeep има автомобил, който достига до финала в конкурса и го печели. Този факт показва колко важен модел е за нас Avenger като решаващ компонент в нашата глобална стратегия за електрификация и в превръщането на марката в световен лидер в производство на SUV автомобили с нулеви емисии. Поздравления и за всички останали финалисти в този оспорван конкурс“, добави Мюние.
„Avenger потвърждава ангажимента на марката Jeep към европейския пазар и към електрификацията. Моделът представлява голяма крачка напред в електрическата еволюция на Jeep в Европа. Той поставя началото на портфолио от ново поколение електрически SUV автомобили с размери и качества, подходящи за Европа“, заяви Антонела Бруно, ръководител на Jeep за Европа.

Въвеждането на Jeep Avenger в Европа отбелязва старта на следващата фаза на електрификация на Jeep. Това е новата вълна от четири изцяло електрически автомобила, които ще излязат на пазара до 2025 г. До края на 2030 г. предлаганите от Jeep модели в Европа ще бъдат изцяло електрически.

Новият Avenger е компактен SUV с дължина 4 метра, който е позициониран в бързо растящия B-SUV сещмент, който е втори по обем продажби в Европа. Автомобилът на Jeep е пъргав, проходим и забавен за шофиране, като предлага отлична динамика благодарение на постоянния висок въртящ момент и се отличава със своята базшумност. Новият SUV е предназначен за хора с активен начин на живот, които търсят автомобил с компактни размери и най-високи технологии. Електрическото задвижване съчетава нов 400-волтов електродвигател с мощност 115 kW и максимален въртящ момент 260 Нм и нова батерия с ресурс от 54 kWh. Пробегът в комбиниран WLTP цикъл е до 400 км, като може да бъде увеличен на повече от 550 км в градски условия.
Новият Jeep Avenger беше представен официално на 17 октомври на изложението в Париж и веднага предизвика огромен интерес и много позитивни отзиви. Доброто възприемане бе потвърдено от интензивен клиентски интерес. За по-малко от 3 месеца бяха продадени над 8000 екземпляра след отварянето на предварителните резервации за ексклузивната и високооборудвана серия 1st Edition. Първите доставки се очакват през второто тримесечие на настоящата година.