Новият Ducati Diavel става V4

В шестия епизод от уеб серията Ducati World Premire за 2023 г., марката от Борго Панигале  Ducati представи новия Diavel V4.

Diavel V4 е уникален, безпогрешен и с невероятна индивидуалност. С въвеждането на усъвършенствания двигател V4 Granturismo, производителността на Diavel става още по-удивителна. 1158-кубиковият V4 на Ducati, със своите 168 к.с. и въртящ момент от 125,5 Нм, е идеалният двигател за мускулест круизер, способен да комбинира постоянство при ниски обороти с мощен въртящ момент в целия оборотен диапазон.

Мускулест, спортен и елегантен, а в същото време, способен да магнетизира вниманието във всеки контекст, Diavel V4 синтезира технически, нови динамични и стилистични характеристики. Те са характерни за спортните нейкид машини и мускулестите круизъри. По този начин отговаря на желанията на много различни мотоциклетисти – от спортните ентусиасти, търсещи по-удобен и стилен мотоциклет, до тези, които изживяват мотоциклетизма в по-градска и спокойна обстановка, до любителите на мощността и иконографията, свързани с драг състезанията.

Ducati Diavel V4 изненадва с динамичното си и приятно представяне, със способността си да доставя удоволствие при спортно каране. Той вълнува с впечатляващо ускорение и забавяне. Дори да дефилира при ниска скорост, със сигурност няма да остане незабелязан. Този мотоциклет учудва със своята способност за туризъм в средния клас с наистина невероятен комфорт за водача и пътника.

Безпогрешна линия

Diavel V4 съобщава важно присъствие от пръв поглед. Мускулест, здрав, с широки “рамене” и гордо видими ауспуси с четири изхода, които веднага декларират усъвършенстваната архитектура на двигателя. Diavel V4 черпи вдъхновение от мускулестите автомобили, от естетиката на супергероите и възпроизвежда образа на атлет, готов да спринтира. Всички маси са концентрирани отпред и има пъргава, опростена опашка.

Характерните предни и задни светлини и мигачи, изцяло LED, също допринасят за безпогрешния външен вид на Diavel V4. Предният DRL променя формата си с двоен-C профил. Задната светлинна група се състои от матрица от точковидни светодиоди, разположени под опашката, също с несъмнено оптичен подпис на Ducati. Динамичните мигачи са интегрирани в кормилото, пред спирачките и резервоарите за съединителя.

Друг отличителен елемент на Diavel V4 е масивната задна гума 240/45. Джантите са алуминиеви с пет спици с профил, украсен с обработени повърхности и са един от най-изисканите елементи от естетиката на Diavel V4.

Двигател

Diavel използва 1158-кубиков  V4 Granturismo двигател. Той е централен елемент от дизайна на мотоциклета. В същото време е технически избор, който подобрява производителността, динамиката и удоволствието от карането. Това се постига благодарение и на усъвършенствания избор на обратно въртящ се колянов вал, който намалява жироскопичния ефект, като същевременно увеличава пъргавината на мотора.

Двигателят е мощен – 168 к.с., с богат на въртящ момент от 125,5 Нм при 7500 об/мин., 5 Нм повече от Multistrada V4. Агрегатът е изключително лек и компактен, V4 Granturismo (който произлиза от Desmosedici Stradale на Panigale V4 и Streetfighter V4) е в същото време плавен, нормален и приятен от най-ниските обороти. Той също така се характеризира с ниски експлоатационни разходи, с основна поддръжка на интервали от 60 000 км – рекордна стойност в света. Моторът има ефективен разход на гориво и емисии благодарение на разширената система за деактивиране. Тази функция изключва задните два цилиндъра не само когато превозното средство е неподвижно, но също и по време на каране при ниски обороти и при намалено натоварване на двигателя.

Редът на запалване Twin Pulse, заедно със специалната изпускателна система, разработена с голямо внимание към “качеството на звука”, безпогрешно характеризира V4 Granturismo. Подобрената система за деактивиране на задните цилиндри, позволява на двигателя да работи като двуцилиндров или като четирицилиндров с незабележим преход. Той генерира промяна в звука и изгорелите газове при превключване от един режим към другия. По-дълбокият звук с по-ниски честоти характеризира V4 Granturismo, когато са активни само двата предни цилиндъра. Честотите, от друга страна, стават по-високи, когато и четирите цилиндъра работят.

Шаси и ергономичност

Вълнуващите характеристики на двигателя V4 Granturismo са съчетани с изненадваща пъргавина и динамика за такъв мотоциклет. Diavel V4 има собствено тегло без гориво от 223 кг, за спестяване на повече от 13 кг (5 от двигателя, 8 по-малко за превозното средство), в сравнение с Diavel 1260 S.

Всичко това е с усъвършенстване на компонентите и ефективност, с обърната 50-милиметрова вилка и амортисьор с конзолен модел, и двата напълно регулируеми. Спирачната система разчита на апарати Brembo Stylema и двойни 330 мм предни дискове.

Резултатът е мотоциклет, способен на спиращо дъха ускорение и забавяне. Всъщност производителността на V4 Granturismo със 168 к.с., съчетана със задна гума 240/45 и специална предавка, му позволява да ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 3 секунди, с наистина впечатляваща тяга.

Спирачната система, подобна на суперспорт, осигурява рекордно представяне, с върхови стойности на спиране от цели 11,5 м/сек. Тази стойност като цяло характеризира състезателните мотоциклети. Тя е постижима само благодарение на много прецизно калибриране на ABS системата.

Водачът може да се наслаждава на ниска седалка – 790 мм, централни стъпенки и високи дръжки, разположени с 20 мм по-близо, отколкото при Diavel 1260. Това прави мотора по-лесен за използване, особено при маневриране. Позиция на каране визуално предава усещане за контрол и самочувствие.

Комфортът се подобрява значително при дълги пътувания благодарение на задното окачване, което увеличава хода с 15 мм и особено на широката, добре профилирана седалка. Тя е  проектирана да предлага максимална свобода на движение във всяка посока. Тя дава предимства и ефективност при по-спортно каране.

 

Пътникът може да разчита на просторна и удобна седалка, стъпенки, които се прибират под опашката и телескопична задна ръкохватка. Diavel V4 лесно може да се трансформира от двуместен в едноместен само с няколко движения.

Електроника

Водачът може напълно и безопасно да използва производителността на Diavel V4, благодарение на цялостния електронен пакет. Той подобрява характера на спортния нейкид. Diavel V4 предлага три режима на мощност и четири режима на каране: спортен, туристически, градски и новият мокър, предназначен за повърхности с ниско сцепление. Режимите на каране позволяват на ездача да адаптира подаването на двигателя и намесата на системите за подпомагане на карането (Ducati Traction Control във версия Cornering, ABS Cornering и Ducati Wheelie Control) към ситуацията и предпочитанията на колоездача.

Круиз контролът прави прехвърлянето по магистралата по-спокойно, докато Launch Control осигурява изгарящи стартове. Ducati Quick Shift нагоре/надолу прави превключването на предавките по-малко уморително и по-ефективно при спортно каране.

 

Мотоциклетистът може да управлява всички електронни системи чрез осветени контролери на кормилото и новото 5-инчово цветно TFT табло. То предлага Bluetooth свързаност за сдвояване на смартфона и използването му за разговори, текстови съобщения и музика или използване на Turn-by -навигационна система за завиване (предлага се като аксесоар) чрез приложението Ducati Link.