Новите Range Rover и Range Rover Sport с пет звезди в последните тестове за безопасност на Euro NCAP

Новите Range Rover и Range Rover Sport получиха максимална оценка от пет звезди в последните тестове за безопасност на Euro NCAP. Луксозните SUV автомобили повече от 50 години демонстрират експертен опит в предоставянето на изключителна широчина на проходимост при всякакви терени, финес и безопасност. Всъдеходите са поредните представители на Range Rover, които получават оценка от пет звезди съгласно строгите протоколи за безопасност на Euro NCAP, въведени през 2009 г.

И двата модела са базирани на нова смесена метална, гъвкава модулна надлъжна архитектура, която осигурява солидни основи за набор от най-съвременни технологии за подпомагане на водача, които да работят в хармония за адаптивно и усъвършенствано шофиране. Новият Range Rover, който се предлага с конфигурации с четири, пет и седем места, е с до 50% по-твърд от своя предшественик, докато Range Rover Sport е с 35% по-твърд от преди.

Награденият нов Range Rover отбеляза 87% за защита на децата и 72% за уязвимите участници в движението, докато Range Rover Sport постигна резултат от 85% за защита на възрастните пътници. И двата SUV-а са получили 82% за Safety Assist.

Новите Range Rover и Range Rover Sport притежават набор от усъвършенствани системи за подпомагане на водача (ADAS), включително:

  • Автономно аварийно спиране (AEB) – използвайки насочени напред радари и камери, AEB помага да се идентифицират автомобили, пешеходци и велосипедисти отпред, насрещно движещи се или от съседна лента, докато автомобилът завива наляво или надясно. AEB ще идентифицира непосредствените рискове и ще задейства спирачките, за да намали тежестта или да избегне удара.
  • Lane Keep Assist – следи маркировката на пътната лента, за да открие неволно напускане на лентата. Ако автомобилът е на път да пресече границата на лентата, към волана се прилага сила на въртене, за да се противодейства на движението при пресичане на маркировката.
  • Авариен асистент за поддържане на лентата – помага да се осигурят коригиращи насочвания, ако установи, че автомобилът се приближава твърде много до ръбовете на пътя и се отклонява към съседна лента, където се засичат насрещно движещи се превозни средства.
  • 3D Surround Camera и ClearSight Ground View – системата за съраунд камера осигурява 3D, 360-градусов изглед около автомобила и може да показва няколко изгледа едновременно на сензорния дисплей при маневриране – давайки на водача подробна информация за заобикалящата го среда. ClearSight Ground View позволява на водачите да виждат скритата зона директно пред и под предния капак на централния сензорен дисплей.
  • Реакция при състоянието на водача – спира автомобила и активира предупредителните светлини за опасност, ако водачът не успее да отговори на серия от аудио-визуални подкани.
  • Монитор за сблъсък отзад с асистент за защита на пътниците – използва предните и задните ъглови радари за откриване на рискове от сблъсък в рамките на 70 метра и предупреждава пътниците, като издава звуков сигнал и подготвя купето за потенциален удар. Ако е необходимо, аварийните светлини ще мигат и интериорът се „зарежда“ чрез опъване на предпазните колани, преместване на подглавниците напред, накланяне на седалките и затваряне на прозорците и панорамния покрив.
  • Превантивно окачване – окачването автоматично превключва на динамичен режим, когато системата за предупреждение за челен сблъсък идентифицира риск, подпомагайки водача, ако са необходими избягващи маневри, като предоставя най-гъвкавите реакции.
  • Адаптивен круиз контрол и асистент за управление – Адаптивният круиз контрол поддържа зададена скорост на автомобила. Скоростта се намалява автоматично, ако бъде засечено по-бавно движещ се автомобил в лентата отпред. Асистентът за кормилно управление помага на водача да задържи автомобила в центъра на лентата, като прави малки корекции на кормилното управление.
  • Асистент за паркиране –открива наличните места за паркиране и маневрира автомобила в успоредни и перпендикулярни пространства. Асистентът за паркиране контролира автомобила по време на маневра, като използва управлението, ускорението, избора на предавка и спирането.

Наред със системите за активна безопасност, новите Range Rover и Range Rover Sport използват технологии, които имат за цел да подобрят бдителността на водача и да намалят потенциала за разсейване. И двата автомобила се предлагат и с Cabin Air Purification Pro2, пионерска система, която издига качеството на въздуха във вътрешността на следващото ниво. Не само, че филтрирането PM2.5 и технологията Nanoe™-X помагат за значително намаляване на миризмите, бактериите и алергените, те подобряват здравето и бдителността чрез наблюдение на нивата на CO₂ вътре и автоматично вкарване на свеж външен въздух, когато е необходимо. Високите концентрации на CO₂ допринасят за сънливостта, така че системата проактивно допринася за оптимална бдителност на водача.